SPRE LAPONIA, PE SPINAREA UNUI GÂSCAN – recenzie MINUNATA CĂLĂTORIE A LUI NILS HOLGERSSON PRIN SUEDIA, de Selma Lagerlöf

minunata-calatorie-a-lui-nils-holgersson-prin-suedia098-cover_big

TITLU: Minunata călătorie a lui Nils Holgersson prin Suedia

AUTOR: Selma Lagerlöf

PUBLICAT DE: Editura Arthur

DESCRIERE: Nils Holgersson, un băiețel leneș și neastâmpărat, este pedepsit pentru purtarea lui nesăbuită – un pitic îl transformă într-un prichindel de-o șchioapă. Agățat de grumazul gâscanului Martin, micul Nils pornește într-o lungă călătorie spre miazăzi, împreună cu un stol de gâște sălbatice. În drumul lui, năzdrăvanul care înainte nu iubea și nu respecta pe nimeni și nimic pe lume trece prin aventuri uimitoare, vede locuri la care nici nu visase și își face prieteni pe care ajunge să-i îndrăgească.

RECENZIE:

Printre cele mai mari regrete ale copilăriei mele a fost că nu am reușit niciodată să aflu cum se încheie povestea lui Nils Holgersson și a cârdului de gâște alături de care a călătorit spre Laponia. Tragic, știu, dar animația difuzată pe Minimax mi-a plăcut la nebunie, fiind o minunată și binevenită schimbare față de animeurile kid friendly care m-au marcat pe atunci. Anul trecut, editura Arthur a publicat celebra poveste într-o nouă ediție, superb ilustrată, care nu trebuie să lipsească din nicio bibliotecă și, prin amabilitatea lor, am reușit în sfârșit să descopăr ce s-a ales de mititelul Nils și de gâscanul Martin.

După ce își bate joc de un spiriduș, Nils Holgersson, un băiat neastâmpărat și fără urmă de respect pentru… orice sau oricine, este redus la dimensiunile unui degețel și pornește într-o călătorie fabuloasă prin Suedia, alături de gâscanul familiei sale care vrea să le dovedească suratelor sălbatice că și o gâscă de curte poate zbura până în Laponia. Nenumărate aventuri îl așteaptă pe prichindel pe măsură ce gâștele străbat țara; își va face prieteni și dușmani, va fi martorul unor evenimente uimitoare și, la sfâșit, va ajunge un om mai bun.

Încă de la primele rânduri ale cărții am simțit că sunt transportat înapoi în timp, pe când eram și eu de-o șchioapă, și descopeream farmecul poveștilor. Atmosfera creată de Selma Lagerlöf este de-a dreptul magică, extrem de apropiată de cea a unui basm vechi de când timpul, dar păstrând totodată un strop de realism care să o ancoreze în lumea pe care o cunoaștem. Povestea lui Nils Holgersson are ingredientele unui clasic ce va rezista de-a lungul anilor, fiind o minunată lecție despre bunătate, prietenie, curaj și respect pentru toate generațiile; pe lângă cele enumerate mai devreme, ce mi-a plăcut enorm la Minunata călătorie e că te trece prin toate stările, te face să râzi în cele mai neașteptate momente și să țâțâi a dezaprobare atunci când personajele iau câte o decizie neinspirată, te emoționează profund și te face să vrei o continuare, fie și de numai câteva pagini, pentru a mai petrece o zi, hai două, alături de personajele pe care ai ajuns să le îndrăgești atât de mult și să mai vezi, poate pentru ultima dată, splendorile Suediei prin ochii năzdrăvanului Nils.

Acțiunea și povestea în sine sunt destul de simple, dacă stai să le analizezi, dar extrem de bine gândite și excelent puse pe hârtie. Stilul autoarei e suficient de direct pentru a nu cauza probleme de înțelegere pentru cei mici, iar pentru cei mari, dacă își acordă timpul necesar pentru a citi… Personajele pot părea niște stereotipuri acum, fiind de cele mai multe ori reprezentate printr-o singură trăsătură de caracter (Nils e puștiul neobrăzat, Martin e prietenul încăpățânat, Akka e mentorul înțelept etc.), dar mi-e imposibil să consider asta un punct slab al cărții pentru că, până la urmă, autoarea a trebuit să-și impună niște limite astfel încât povestea să poată rezona, într-adevăr, cu toată lumea. Personal, mi-a plăcut tare mult de Nils și am apreciat evoluția lui de-a lungul cărții, ca să nu mai spun că m-am identificat (mai mult decât ar trebui) în descrierea lui de la început.

Recomand Minunata călătorie a lui Nils Holgersson prin Suedia – neapărat ediția de la Arthur Gold, o mică bijuterie ilustrată – tutror celor care își doresc să evadeze într-o lume magică, superb prezentată, alături de un băiat neastâmpărat care va afla destul de repede că acțiunile sale au fost greșite.

Mulțumesc grupului editorial Art pentru exemplarul trimis!

RATING

2 gânduri despre „SPRE LAPONIA, PE SPINAREA UNUI GÂSCAN – recenzie MINUNATA CĂLĂTORIE A LUI NILS HOLGERSSON PRIN SUEDIA, de Selma Lagerlöf

Lasă un comentariu