POVESTEA NESPUSĂ – recenzie DVD SULLY: MIRACOLUL DE PE RÂUL HUDSON

sully-dvd_3d-pack

TITLU ORIGINAL: Sully

REGIZOR: Clint Eastwood

DISTRIBUȚIE: Tom Hanks, Aaron Eckhart, Valerie Mahaffey, Delphi Harrington, Mike O’Malley, Jamey Sheridan, Anna Gunn 

STUDIO: Warner Bros.

ADUS ÎN ROMÂNIA DE: ProVideo

DESCRIERE: Filmul biografic produs în format 3D de către studiourile Warner Bros. îl are în scaunul regizoral pe Clint Eastwood, iar protagonist este Tom Hanks. Acesta îl va portretiza pe eroul național Chesley „Sully” Sullenberger, pilot american care a aterizat forțat în râul Hudson, în ianuarie 2009, cu un avion de linie, salvând viețile tuturor celor 155 de pasageri.

RECENZIE:

În septembrie 2016, când Sully a fost lansat în cinematografe, fiind întâmpinat cu laude atât de către critici, cât și de audiență, am decis să-l ignor. Nu-mi pot explica alegerea – poate că încă eram prins în luptele supereroilor Marvel și DC care s-au perindat pe marile ecrane cu doar câteva luni în urmă (săptămâni în cazul Suicide Squad) sau poate că pur și simplu nu aveam dispoziția necesară pentru o dramă inspirată de un caz real. De fapt, dacă stau bine să mă gândesc, nici nu cred că a rulat la micul cinema din Sibiu… Acum, după ce am văzut filmul, nu pot să spun că-mi pare rău că am amânat vizionarea lui, pentru că nu e genul de peliculă care să aibă nevoie de un ecran mare pentru a-și spune povestea, dar sunt bucuros că am avut ocazia, mulțumită ProVideo, să urmăresc acest tur de forță al lui Tom Hanks.

usp-fp-0025r

15 ianuarie 2009. Ceea ce părea un zbor ca oricare altul, din New York cu destinația Washington, s-a transformat, la numai trei minute de la decolare, într-o potențială tragedie atunci când un cârd de gâște sălbatice s-a izbit de avion, avariind ambele motoare. Neavând altă opțiune, căpitanul Chesley „Sully” Sullenberger decide să aterizeze forțat în râul Hudson, salvând astfel viețile tuturor celor de la bord, pasageri și echipaj.

Sully-Movie-Wallpapers-8.jpg

Primele 15-20 de minute ale filmului au fost destul de… greu de urmărit datorită unui aspect pe care, în mod ciudat, am ajuns să-l apreciez pe măsură ce filmul înainta. Modul în care povestea lui Sully ne este prezentată m-a luat total pe nepregătite, deoarece mă așteptam la ceva mult mai tradițional: cunoaștem echipajul și o parte din pasageri, avionul decolează, se întâmplă nenorocirea, avionul ajunge în râu, oamenii sunt salvați, the end. Însă Clint Eastwood și restul echipei din spatele camerelor de filmat au decis să reinterpreteze evenimentul ce a ajuns să fie cunoscut drept „miracolul de pe râul Hudson” într-o manieră ceva mai neconvențională; pe scurt, povestea este fragmentată, bucățele din trecut, de dinainte ca avionul să se prăbușească, fiind strecurate printre momentele ce au loc în prezent, atunci când Sully și echipa lui sunt luați în vizor de către comisia pentru transporturi din SUA. Mi s-a părut o abordare fascinantă, în special momentele în care Sully este chinuit de semnele stresului post-traumatic ce vine automat „la pachet” după ce ai supraviețuit unui asemenea eveniment; imaginile ce i se perindă căpitanului în fața ochilor, cu avioane prăbușindu-se în zonele populate ale New York-ului, distrugând totul în calea lor, sunt pe cât de cutremurătoare, pe atât de fantastice. Un alt aspect care mi-a plăcut enorm la film a fost abilitatea acestuia de a menține suspansul pe tot parcursul aterizării forțate a avionului, deși eram conștient că totul urma să se termine cu bine. Secvența este realizată magistral, de la regie și cadrele înguste, claustrofobice, și până la interpretările fără de cusur ale actorilor (până și figuranții fac o treabă a naibii de bună, reușind să transmită perfect agitația ce se instalează rapid în sufletele pasagerilor); atunci când apa inundă interiorul avionului simți pe propria-ți piele teroarea de nestăpânit a celor prinși în capcană, iar în momentul în care sunt salvați nu îți poți abține un suspin de ușurare.

Sully-river-impact

Cât despre personaje… Tom Hanks e uluitor în rolul lui Sully, reușind să transmită cu ușurință fiecare emoție a personajului: determinarea din timpul aterizării, panica din momentele când vedea acele avioane despre care vorbeam mai devreme, stânjeneala pe care o simte atunci când realizează că mass-media l-a transformat într-un simbol peste noapte. Îmi pare sincer rău că nu a primit măcar o nominalizare la Oscar pentru interpretarea magistrală a căpitanului Sullenberger. Aaron Eckhart a făcut o treabă decentă cu puținul ce i-a fost oferit, la fel și Anna Gunn, care e aproape la fel de nesuferită aici ca în Breaking Bad. În rest, mi-aș fi dorit câteva minute în plus – nu m-ar fi deranjat dacă filmul ar fi fost mai lung cu o jumătate de oră – cu pasagerii și însoțitoarele de bord, să-i pot cunoaște mai bine astfel încât, în momentele în care avionul părea că se îndreaptă spre un dezastru iminent, să pot simți ceva mai mult pentru ei decât aceeași teamă „generică” pe care o am și pentru personajul care o mierlește în primul minut al unui film de groază.

Tom-Hanks-and-Aaron-Eckhart-in-Sully

Un film excelent, „mânat” de interpretarea ireproșabilă a lui Tom Hanks, despre un eveniment cu adevărat incredibil și cu un mesaj interesant și diferit față de ce te-ai aștepta de la o producție hollywoodiană: adevărații eroi sunt oameni simpli, ca noi toți, care nu fac altceva decât să-și respecte îndatoririle slujbei.

Sully-Movie-Wallpapers-6

Sully: miracolul de pe râul Hudson este disponibil în format Blu-Ray și DVD, distribuit de ProVideo.

RATING 

Lasă un comentariu