E NEVOIE DOAR DE O SINGURĂ ZI – recenzie DVD BATMAN: O GLUMĂ MORTALĂ

batman-o-gluma-mortala

TITLU ORIGINAL: Batman: The Killing Joke

REGIZOR: Sam Liu

DISTRIBUȚIE: Kevin Conroy, Mark Hamill, Tara Strong, Ray Wise, John DiMaggio, Robin Atkin Downes, Brian George

STUDIO: Warner Animation

ADUS ÎN ROMÂNIA DE: ProVideo

DESCRIERE: Având la bază celebrele benzi desenate de la DC Comics, producătorul executiv Bruce Timm ne aduce o aventură plină de acțiune și suspans! Batman: O glumă mortală este o călătorie palpitantă în mintea întunecată a Prințului-clown al Crimei. Vom lua urma originilor sale umile de la comicul ce voia să aibă o carieră până la întâlnirea sa cu Cavalerul Negru, evenimentul care i-a schimbat destinul. După ce reușește să scape din Azilul Arkham, Jokerul este determinat să demonstreze că o zi nefastă poate aduce la nebunie pe oricine, așa cum s-a întâmplat în cazul lui. Prima lui țintă va fi Comisarul Gordon. Va reuși Batman să oprească planul dement al Jokerului la timp? Cu un prolog palpitant în centrul căruia se afla Barbara Gordon (Batgirl), revenirea lui Kevin Conroy la vocea lui Batman, Mark Hamill la vocea Jokerului și Tara Strong la vocea lui Batgirl, acest film ne va face martori la nașterea unuia dintre cele mai celebre personaje negative. Însă, ca întotdeauna, forța colosală și voința de supererou vor reuși să facă diferența, iar noi vom rămâne, încă o dată, muți de uimire!

RECENZIE:

Pe Batman l-am cunoscut acum câțiva ani buni, pe când desenele de pe Cartoon Network erau în engleză, și recunosc cu rușine că nu mi-a făcut plăcere să-i urmăresc aventurile (același lucru e valabil și pentru X-Men și Spider-Man, care mi se păreau cele mai plictisitoare desene animate ever, eu visând la Digimon, Pokemon sau Beyblade). Facem un salt în timp, ajungem la momentul când The Dark Knight a fost difuzat la TV și Batman și-a mai câștigat un fan. De atunci am încercat să aflu cât mai multe despre Cavalerul Negru din Gotham, prin intermediul filmelor (cele cu Michael Keaton – decente, uimitoarea trilogie a lui Nolan și recentul Batman v Superman care a rămas, la 6 luni după ce l-am văzut prima oară, filmul meu preferat din 2016), serialului Gotham (recomand, recomand, recomand), diverselor clipuri de pe YouTube (cam 90% provenind de pe canalele Beyond the Trailer și Emergency Awesome) și, nu în ultimul rând, filmelor de animație lansate de Warner Bros.

batman-the-killing-joke-2016-1080p-bluray-1024x517

Despre The Killing Joke știam că, pe lângă The Dark Knight Returns a lui Frank Miller, e cea mai importantă și îndrăgită „bucată” din complicatul puzzle care e lumea lui Batman și că fanii au așteptat cu sufletul la gură această adaptare pentru marele și micul ecran. Reacțiile lor, în schimb, după ce au văzut produsul final nu au fost tocmai îmbucurătoare…

batman-the-killing-joke-first-image-revealed-mark-hamill_48xg

Filmul începe cu un prolog care o are în centru pe Barbara Gordon, cunoscută și ca Batgirl, și servește drept o modalitate pentru ca publicul să o cunoască mai bine pe cea care va deveni, în scurt timp, victima lui Joker. Prologul a funcționat și nu prea, în opinia mea, el fiind totodată și partea unanim detestată de public. Mi-a plăcut că am avut ocazia de a arunca o privire în viața de zi cu zi a Barbarei înainte ca Joker să-și înceapă Gluma și să o marcheze pe viață, doar că scenariul nu a avantajat-o deloc: e enervant de arogantă și încăpățânată, refuză să asculte cele mai simple ordine – chiar dacă sunt în beneficiul ei – și se aruncă cu capul înainte în niște situații de-a dreptul îngrozitoare, din care trebuie să fie salvată de fiecare dată de Batman. Deci, pe scurt, în loc să o facă puțin mai simpatică, prologul o transformă pe Barbara într-o fetișcană încrezută, enervantă și, probabil cel mai greu de acceptat pentru fanii lui Batgirl, o „domnișoară la ananghie”.

batman-the-killing-joke-trailer-screengrab-1

Joker e, probabil, cel mai cunoscut villain din universul DC, dar și cel mai îndrăgit. După ce l-am văzut în 3 adaptări live action diferite (interpretat perfect de Jack Nicholson, Heath Ledger și, cel mai recent, Jared Leto) și încă una cel puțin la fel de memorabilă în Gotham (Jerome, încă aștept episodul în care o să te întorci pe străzile întunecate ale orașului pentru a dezlănțui acel minunat haos specific ție), a venit momentul pentru o nouă doză de nebunie. Jokerul din O glumă mortală e nebun de-a dreptul, fiind mânat, în lupta sa continuă cu Batman, de o dorință arzătoare: vrea, cu tot dinadinsul, să-i demonstreze Cavalerului Negru, că oricine își poate pierde mințile într-o singură zi, dacă sunt întrunite cerințele necesare. Nu o să dau detalii despre planul lui diabolic, însă vă avertizez că unele secvențe pot fi greu de urmărit. Sunt fascinat de Joker și de multitudinea de reinterpretări prin care a trecut personajul de-a lungul anilor, iar O glumă mortală este, în esență, filmul lui. Pe lângă momentele terifiante ce vin la pachet cu tot ce orchestrează Jokerul în prezent, filmul ne obligă să fim martori ai transformării lui dintr-un comediant ratat în Prințul-Clown al Crimei din Gotham și trebuie să recunosc că, prin intermediul acelor incursiuni în trecut, am ajuns să-l simpatizez pe acest sociopat îngrozitor.

maxresdefault.jpg

Chiar dacă este un film de animație, Batman: O glumă mortală nu ar trebui în niciun caz să cadă pe mâinile copiilor sub, să zicem, 12 ani. Dacă titlul nu v-a convins deja că avem de-a face cu un film destinat publicului matur, poate că rating-ul primit în SUA o va face: este rated R pentru violență și scene grafice, cum a fost și Deadpool de exemplu. Mi-a plăcut, deși prologul cu Batgirl și animația destul de… ieftină au știrbit puțin din farmecul acestei povești uluitoare care a trecut cu brio testul timpului.

210

Batman: O glumă mortală este disponibil în format DVD, distribuit de ProVideo.

RATING

Lasă un comentariu