REGINA NEINSTRUITĂ

regina-adevarata

TITLU: Regina Adevărată (Regina Ținutului Tearling #1)

AUTOR: Erika Johansen

PUBLICAT DE: Editura Trei 

DESCRIERE: Trecerea, un cataclism misterios, a făcut să piară cea mai mare parte a umanităţii, alături de tehnologia ultramodernă. Regresând în epoca feudală, dar aflându-se totodată undeva în viitor, supraviețuitorii o iau de la capăt pe un teritoriu nou, numit Tearling: un ținut sărăcit, prădat de propriii săi nobili şi de regatul Mortmesne, condus de Regina Roşie. Singura speranţă a poporului îngenuncheat este moştenitoarea tronului, Kelsea Raleigh, o fată de 19 ani care nu cunoaşte decât lumea cărţilor şi, mai ales, istoria omenirii de dinainte de Trecere. Călătoria viitoarei regine este începutul unei iniţieri dure, pe parcursul căreia înfruntă moartea sub diferite chipuri și îşi descoperă darul clarviziunii. O lume fantastică şi înfricoşătoare, ce aminteşte de Jocurile Foamei!

RECENZIE:

Atunci când un roman are parte de o promovare foarte agresivă, felul în care eu îl percep tinde să se încadreze în două extreme mari și late: fie o să-mi placă enorm cartea, fie nu o să înțeleg de unde atâta entuziasm pentru ea. Regina Adevărată, din păcate, cade în cea de-a doua categorie.

Premisa romanului e deosebit de promițătoare: după un cataclism numit Trecerea, omenirea regresează, tehnologia dispare, iar lumea se transformă în ceea ce pare a fi un alt Ev Mediu, cu tot cu regate, cavaleri și regi/regine. Kelsea este prințesa moștenitoare a Tearlingului, crescută departe de lume de către un cuplu de bătrânei timp de 18 ani. Cât timp a fost izolată de realitate, Kelsea a învățat cam tot ce ar trebui să știe o viitoare regină pentru că, atunci când împlinește 19 ani, trebuie să-i calce pe urme mamei sale și să devină conducătoarea ținutului Tearling. Toate bune și frumoase doar că, în momentul în care Garda Reginei vine după Kelsea, fata se vede nevoită să înfrunte trădări și comploturi.

Of, câte bătăi de cap am avut cu această carte! În primul rând, lumea contrată de autoare e foarte derutantă. Am apreciat ideea unei societăți care a involuat după un eveniment major, mi s-a părut un twist interesant pentru un roman cu tentă distopică, dar sunt prea multe elemente… dubioase, ca să le spun așa. Dacă lumea s-a întors în perioada medievală, cum e posibil să mai existe medici esteticieni? De unde știe Kelsea ce sunt cărțile electronice dacă toată tehnologia a dispărut de mai bine de 3 secole? De ce sunt cărțile păstrate de dinainte de Trecere îmbrăcate în piele? Și, poate cel mai stresant lucru: care-i treaba cu magia? A existat din totdeauna sau e un efect secundar al Trecerii?

Kelsea mi s-a părut unul dintre cele mai neinspirate și greu de apreciat personaje principale din câte am citit până acum. Am citit că autoarea a vrut să se distanțeze de eroinele tipice nu doar pentru literatura fantasy, ci pentru literatură în general, așa că nu a construit personajul doar pe baza înfățișării. Totuși, doar pentru că nu reprezintă un ideal al frumuseții, asta nu înseamnă că Regina din Tearling este un model de urmat când vine vorba de acțiunile sale. De foarte multe ori face lucruri fără să se gândească la repercusiuni, cum ar fi momentul acela când oprește livrarea „plății”, constând în câteva sute de oameni, către Mortmesne. OK, înțeleg că nu vrei ca oamenii să fie considerați monedă de schimb și nu condamn acțiunea în sine, ci modul ilogic în care s-a desfășurat. Kelsea, fără să se intereseze ce s-ar putea întâmpla dacă refuză să o plătească pe Regina Roșie, fără să aibă o armată la dispoziție sau puteri deosebite, pur și simplu spune STOP și, astfel, declară război unui regat despre care nu cunoaște absolut nimic. Involuntar, am făcut o paralelă între ea și Daenerys Targaryen și, cu toate că ambele acționează la fel de necugetat, măcar cea din urmă avea în spate batalioane de oameni dispuși să lupte pentru ea și trei dragoni! Ca să nu mai spun cât de exasperante erau momentele în care se uita la unul dintre străjerii ei, îl găsea atrăgător, imediat după aceea își schimba părerea la 180 de grade numai pentru a-l considera chipeș din nou. Pe bune?!

În afară de personajul principal, cartea suferă și din cauza antagonistului. Regina Roșie ne este prezentată drept o amenințare cumplită, o vrăjitoare care se află la conducerea Mortmesne-ului de mai mult de 100 de ani, dar tot ce face aceasta e – MIC SPOILER – să întrețină relații sexuale cu sclavii săi. În loc să se ocupe de rivala sa, cea care, practic, și-a bătut joc de autoritatea și reputația ei, Regina din Mortmesne se gândește doar la ce sclav să aleagă data viitoare pentru a-și satisface nevoile carnale. OK…

Părțile bune ale romanului sunt două personaje secundare, Buzduganu și Spectrul, dar nici măcar ei nu pot salva Regina Adevărată de la a fi o dezamăgire cruntă. Spectrul, deși un personaj fascinant și misterios, care mai mult ridică semne de întrebare decât să ajute, apare foarte puțin în carte (poate în volumul următor autoarea o să-l bage mai mult în seamă). Lazarus (cunoscut mai bine drept Buzduganu) este cel mai apreciat dintre Străjerii Reginei, cel în care Kelsea are încredere și un bărbat temut de toată lumea. Chiar dacă are unele scăpări, Buzduganu are niște replici de-a dreptul savuroase și nu se sfiește să-i spună lui Kelsea ceea ce crede, indiferent dacă vorbele lui sunt pe placul Reginei sau nu.

Pentru mine, Regina Adevărată a fost o lectură OK, nu a fost chiar cea mai proastă carte citită, dar în mod sigur nu s-a ridicat la înălțimea așteptărilor. Dacă sunteți pasionați de cărțile fantasy, nu vă sfătuiesc să o citiți, dar dacă sunteți la început cu acest gen cred că v-ar face plăcere să o acompaniați pe Kelsea în călătoria ei.

Mulțumesc Editurii Trei pentru carte!

RATING: 5/10

Un gând despre „REGINA NEINSTRUITĂ

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s