UNIȚI VOM RĂZBI. DEZBINAȚI NE VOR ZDROBI – recenzie CAPTAIN AMERICA: RĂZBOI CIVIL

captain-america-civil-war

TITLU ORIGINAL: Captain America: Civil War

REGIZORI: Joe și Anthony Russo

DISTRIBUȚIE: Robert Downey Jr., Chris Evans, Scarlett Johansson, Sebastian Stan, Jeremy Renner, Paul Bettany, Paul Rudd, Emily VanCamp, Martin Freeman, Don Cheadle, Elizabeth Olsen, Daniel Brühl, William Hurt, Anthony Mackie, Frank Grillo, Tom Holland, Chadwick Boseman, Marisa Tomei

STUDIO: Marvel

ADUS ÎN ROMÂNIA DE: Forum Film

DESCRIERE: Prăpădul stârnit de Ultron pe Terra face guvernele lumii să se întrebe dacă există vreo șansă să îi țină în frâu pe supereroi. O lege mondială îi obligă pe aceștia să se deconspire autorităților. Dacă Tony Stark susține legea, Căpitanul America crede că aceasta limitează libertățile individuale. Alți supereroi se aliază pozițiilor celor doi Răzbunători, iar curând se va ajunge la un război civil al supereroilor. Cine va învinge și cu ce preț?

RECENZIE:

După Batman v Superman, al treilea Captain America a fost filmul pe care l-am așteptat cel mai mult anul acesta și pe care nu am mai avut răbdare să-l văd – vineri am ajuns chiar să număr orele până când îi voi revedea pe Cap, Tony, restul Răzbunătorilor și, mai ales, pe Wanda, cunoscută drept Scarlet Witch (#bae). Din nefericire, experiența mea de vizionare a filmului nu a fost tocmai una plăcută, iar aici nu au fost de vină nici actorii, nici regizorii, nici efectele speciale, ci minunatul Gumball 3000, care a blocat circulația în Sibiu tocmai când trebuia să ajung la cinema. Traficul a fost infernal, am ajuns cu un sfert de oră după ce a început filmul și, cu toate că am rezervat locurile cu o zi înainte, a trebuit să stăm pe jos (!!!) timp de aproape două ore și jumătate. Totuși, asta e recenzia unui film, nu un articol în care să-mi vărs nervii. Așa că să ne întoarcem la oile noastre.

captain-america-civil-war-iron-man

Stay down! Final warning.” – Iron Man

Chit că am pierdut o bună bucată din film, nu mi-a fost greu să înțeleg ce se întâmplă: în timpul unei misiuni în Nigeria, neatenția lui Cap și imprevizibilitatea puterilor lui Scarlet Witch reușesc cumva să omoare civili nevinovați, iar Răzbunătorii – și toți oamenii cu abilități speciale – sunt imediat priviți ca niște paria. Totul culminează cu Acordurile Sokoviene (sper că am reținut/tradus bine), prin care Guvernele mai multor state cer acestor persoane speciale să „joace după cum le cântă autoritățile”. Surprinzător, cel care este de acord cu Acordurile este Tony Stark, excentricul miliardar, playboy și filantrop, cunoscut mai bine drept Iron Man. Iar cel de la care te-ai aștepta cel mai puțin să li se împotrivească – Steve Rogers, aka Captain America – este fix persoana care se declară anti-Acorduri. De aici pornește o bătălie a ideologiilor, în care se războiesc mai întâi Cap și Tony, numai pentru a se transforma într-un joc de „unde-i Bucky/prinde-l pe Bucky!” după ce prietenul cel mai bun al Căpitanului, Bucky Barnes, reapare în peisaj și pare să fie responsabil de un eveniment catastrofal. Sau…?

_captain_america__civil_war_trailer_-_h_2015

We fight.” – Captain America

Am avut foarte mari emoții vizavi de Captain America: Război Civil. Toată lumea, și nu glumesc când spun asta, îl ridică în slăvi și spune despre el lucruri care nu pot decât să te facă să intri în sala de cinema cu cele mai mari așteptări. Personal, nu am fost dezamăgit de film, așa cum s-a întâmplat cu Deadpool, dar nici nu am simțit fiorul acela de nerăbdare care să mă facă să-mi doresc să revăd filmul cât mai repede. Totuși, o să-l mai văd de câteva ori… cândva; cel mai probabil după ce o să apară pe DVD. Filmul e bun, nu mă înțelegeți greșit, numai că nu aduce foarte multe lucruri în plus universului din care face parte (thriller politic am avut și în Winter Soldier, iar de acțiune, efecte speciale și secvențe uimitoare de acțiune nici nu mai are rost să aduc vorba, când toate filmele din MCU excelează la aceste capitole) și este, prin excelență, doar un alt film Marvel. Din nou, nu există consecințe majore (SPOILER!!! Spre sfârșitul bătăliei din aeroportul german, Rhodey este lovit de o rază de-a lui Vision și rămâne paralizat… asta până când Tony îl „repară” Arrow style – cei care sunt la zi cu serialul CW vor știi la ce mă refer. GATA SPOILERELE!!!), iar ceea ce ar fi trebuit să fie o scenă tensionată – momentul când Răzbunătorii se luptă între ei – devine doar o altă ocazie de a face mult prea multe glume neinspirate.

be9d568a-4eea-4ac3-a464-22bdf74be76d-_-_-SRiD1ZnvSUToZNLVpBKJ7CH3mgcaIDL3MYqX979SY3Ly4ToTAu3KxrU1y0AcPM5fdUfJnMpATQg9YmNbd9JUrQ..

I know we’re not perfect, but the safest hands are still our own.” – Steve Rogers

Bătălia de la aeroport e un festin vizual și doar pentru ea e aproape musai să vezi filmul de cel puțin două ori. Se întâmplă atât de multe lucruri în acel sfert de oră încât pur și simplu nu ai cum să digeri totul la o primă vizionare. Efectele speciale sunt on point, iar stilurile diferite de luptă ale combatanților sunt puse în evidență prin coreografii spectaculoase. Nou introdusul Black Panther se mișcă asemeni unei pisici, Ant-Man își folosește costumul în cele mai ingenioase moduri cu putință, puterile lui Scarlet Witch sunt hipnotizante și așa mai departe. Totuși, ce m-a deranjat cel mai mult la această scenă a fost umorul. Știu că este un fel de trademak Marvel și că niciun film de-al lor nu duce lipsă de scene amuzante ori replici care stârnesc hohote de râs, dar filmul a fost atât de impecabil până în acel moment, încât am strâmbat din nas în vreme ce toți cei prezenți în sala de cinema se prăpădeau de râs.

captain-america-civil-war-art

Our very strenght incites challenge. Challenge incites conflict. And conflict… breeds catastrophe.” – Vision

Prima jumătate a filmului – până să apară Păianjenul – este perfectă. Același ton ca în Winter Soldier, și mai multe personaje uimitor de bine conturate în doar câteva minute de screen time, un nou jucător important este introdus și atunci când apare pe ecran nu-ți poți stăpâni uimirea. La un moment dat, filmul ajunge în București (deși secvența respectivă a fost filmată, dacă nu mă înșală memoria, în Berlin) și e atââât de fain să-l auzi pe Bucky vorbind românește! Ce mi-a plăcut, din nou, foarte mult la această primă jumătate a filmului a fost că motivațiile personajelor și punctele lor de vedere sunt foarte clare și e destul de limpede de ce Tony acceptă Acordurile, pe când Steve le arată degetul mijlociu. Dar, după ce Spider-Man este introdus, iar marea bătălie e pe cale să înceapă, filmul își schimbă tonul aproape complet și devine de nerecunoscut. Spun asta cu părere de rău: nu mi-a păsat ce echipă va ieși câștigătoare, pentru că nicio clipă nu am avut senzația că „participanții” sunt în pericol. Prea multe glume într-o scenă care se vrea serioasă, chiar și pentru standardele Marvel.

hrimwm

You chose the wrong side.” – Tony Stark

Din fericire, după ce bătălia ajunge la sfârșit, filmul redevine excelent. Finalul e zguduitor, lupta dintre Iron Man, Captain America și Bucky este dureroasă. Da. Dureroasă cred că e cuvântul potrivit. Mie nu mi-a venit să cred cât de puternică a fost scena respectivă și cum a reușit să-mi dea peste cap crezurile. S-ar putea foarte bine ca lupta de la finalul Războiului Civil să fie cea mai bună scenă din toate filmele Marvel de până acum.

captain-america-civil-war-2016-002-superheroes-assemble-on-airport-tarmac-ORIGINAL

I retire for 5 minutes and it all goes to shit.” – Clint Barton

Personajele – majoritatea lor – sunt fantastice și e foarte satisfăcător să vezi unde au ajuns. Aseară am revăzut primul Iron Man și… wow! Filmele Marvel au evoluat simțitor. De Bucky nu mi-a prea plăcut până acum, dar încep să devin un fan. Cap e un personaj mult mai complex în Război Civil decât a fost până acum, personalitatea sa având multiple substraturi la care nici nu te gândeai că există. Iron Man e ceva mai temperat de această dată, dar tot nu renunță la replicile acide și umorul caustic care l-au consacrat. Ant-Man, Falcon, Scarlet Witch, Hawkeye și Vision au fost impecabil portretizați și de această dată, dar tot nu am scăpat de sentimentul că au fost „înghesuiți” în film doar pentru ca studioul să-l poată promova drept Avengers 2.5; sincer, nu m-aș fi supărat (ba chiar aș fi preferat!) dacă filmul ar fi fost doar despre Cap și Bucky, cu o intervenție de-a lui Iron Man la sfârșit. Despre noii jucători am păreri foarte împărțite. Black Panther e awesome, însă doar când e în costum; iar Spider-Man e pur și simplu degeaba.

buc0410trlv0141027jpg-c7501f_765w

The Black Panther has been the protector of Wakanda for generations.” – T’Challa

Cu tot cu problemele lui, Captain America: Război Civil a reușit să facă ceva ce niciun film până acum nu a mai reușit: la final, mă aflam într-o cu totul altă „echipă”. Am început fiind #TeamCap (mai mult pentru Scarlet Witch, recunosc), dar am sfârșit prin a fi #TeamIronMan, tocmai pentru că se întâmplă ceva în acea ultimă jumătate de oră, o chestie odioasă care îl pune pe Cap într-o cu totul și cu totul altă lumină și îl transformă într-un… asshole. Iar pentru asta, pentru modul în care a jonglat cu propriile-mi sentimente, îmi înclin pălăria în fața regizorilor, scenariștilor, actorilor, etc.

captain_america_civil_war_5k_hd-wide

United we stand. Divided we fall.

Captain America: Război Civil rulează în cinematografele din România din 06.05.2016.

RATING: liked-it

Un gând despre „UNIȚI VOM RĂZBI. DEZBINAȚI NE VOR ZDROBI – recenzie CAPTAIN AMERICA: RĂZBOI CIVIL

  1. Pingback: NOU ÎN BIBLIOTECA MEA #8 (APRILIE & MAI 2016) | răzvan's bookshelf

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s