CREDEAI CĂ ȘTII POVESTEA? – recenzie FRUMOASA ADORMITĂ ȘI FUSUL, de Neil Gaiman (cu ilustrații de Chris Riddell)

frumoasa-adormita-si-fusul

TITLU: Frumoasa adormită și fusul

AUTOR: Neil Gaiman (cu ilustrații de Chris Riddell)

PUBLICAT DE: Editura Nemira (colecția Nemi)

DESCRIERE: O senzațională repovestire a basmelor clasice. Scriitorul Neil Gaiman și ilustratorul Chris Riddell țes împreună un fel de Albă-ca-Zăpada și, aproape, o Frumoasă adormită, cu note subtile de magie întunecată, ce-i va ține pe cititori vrăjiți de la început până la sfârșit.

În ajunul nunții sale, o tânără regină pleacă pentru a salva o prințesă din mrejele unei vrăji întunecate. În locul rochiei de mireasă își pune cămașa de zale, își ia sabia și, alături de trei pitici curajoși, străbate tunelurile întunecate de sub munți pentru a ajunge la regatul adormit. Ieșind din tiparele basmelor clasice, regina decide să-și construiască singură destinul, iar tânăra adormită nu este nici ea ceea ce pare.

Elemente familiare ale basmelor clasice se combină cu subtile tușe moderne, iar rezultatul este o poveste savuroasă, captivantă și întunecat-amuzantă. Originali și surprinzători, cei doi autori își cuceresc cititorii prin ceea ce ar putea fi culmea colaborării lor artistice. Prin povestea minunat scrisă și datorită minunatelor ilustrații ale lui Chris Riddell, bogate în detalii prețioase, cartea poate fi un cadou cu adevărat special și rafinat.

S-ar putea să crezi că știi povestea asta. E despre o tânără regină în pragul măritișului; mai sunt și câțiva pitici curajoși și de treabă; un castel acoperit de spini; și, se spune, o prințesă blestemată de o vrăjitoare să doarmă pe vecie.

Dar în această poveste nimeni nu așteaptă un prinț călare pe un armăsar alb. Acest basm a fost țesut cu un fir de magie neagră, ce amestecă și sucește lucrurile, le face să scânteieze și să strălucească într-un mod aparte. Atunci când o prințesă are nevoie să fie salvată, o regină poate să se transforme ea însăși într-un erou…

RECENZIE:

Reinterpretările basmelor sunt tare la modă în ultima vreme, și pe bună dreptate. De foarte multe ori e nevoie de și mai multă imaginație și talent pentru a aduce un suflu nou unor povești pe care fiecare dintre noi le știm și le îndrăgim, cum ar fi Cenușăreasa ori Scufița Roșie, decât în cazul unor opere originale. Tocmai de aceea sunt cum nu se poate mai entuziasmat că seria The Luna Chronicles va apărea, în sfârșit, și la noi în țară. Acum, să revenim la oile noastre. Povestea Frumoasei din Pădurea Adormită este un clasic în materie de basme universal cunoscute și, chiar dacă una dintre versiunile originale ar putea fi considerată nepotrivită pentru copii, Disney a avut grijă să o transforme în ceva ușor de recunoscut și la fel de ușor de îndrăgit cu ajutorul animației din 1959. Tot studiourile Disney sunt responsabile și de una dintre cele mai neinspirate, în opinia mea, interpretări live action nu doar a poveștii de față, ci a oricărui basm: Maleficent, filmul care m-a făcut să o urăsc pe Angelina Jolie.

Din fericire, Neil Gaiman, ajutat de ilustrațiile absolut superbe ale lui Chris Riddell, a reușit să născocească o versiune cu totul și cu totul neașteptată a poveștii clasice, pe care o sucește în toate direcțiile și o „stoarce” fără milă până când ultima sa picătură de creativitate se așterne pe pagină sub forma unor stropi aurii hipnotizanți.

Nu mai are rost să fac o descriere a cărții, cea oferită de editură e suficient de detaliată și, până la urmă, cine nu știe – în mare – povestea Frumoasei. Doar că de această dată, povestea, deși familiară, e alta. Regina nu mai e personajul negativ, așa cum pare a fi legea în basme, și nici Prințul nu-și mai face apariția în peisaj; blestemul încă există, dar e ceva diferit la el, iar Frumoasa ascunde și ea un secret teribil. Magia neagră plutește în aer, întinând atmosfera, aducând o binevenită notă de maturitate poveștii, care a făcut-o cu atât mai specială.

Despre personaje nu prea știu ce să spun, în afară de faptul că am avut parte de niște surprize tare plăcute. Totuși, cartea e destul de scurtă, și tocmai din această cauză cred că au fost portretizate destul de succint și că autorul s-a bazat puțin (mai mult) pe cunoștințele deja „înrădăcinate” (nu găsesc un cuvânt mai frumos acum, sorry) în conștiința fiecăruia. Personajele nu au nume, dar asta nu înseamnă că sunt mai puțin memorabile sau mai lipsite de substanță în comparație cu altele „binecuvântate” cu așa ceva.

Mi-ar fi plăcut ca Frumoasa adormită și fusul să fi fost mai… lungă. Deși prima carte de-a lui Gaiman pe care o citesc, am ajuns să-i ador stilul întunecat și diferit și acum îmi doresc să am cât mai multe opere de-ale sale în bibliotecă; Coraline cred că o să fie următoarea pe listă. Recomand această cărticică tuturor celor care își doresc să evadeze într-un ținut de basm, în care magia neagră își face de cap și unde totul pare straniu de familiar. Frumoasa adormită și fusul este un basm modern, reinterpretat pentru o nouă generație, care va fascina atât copiii, cât și adulții.

RATING: loved-it

3 gânduri despre „CREDEAI CĂ ȘTII POVESTEA? – recenzie FRUMOASA ADORMITĂ ȘI FUSUL, de Neil Gaiman (cu ilustrații de Chris Riddell)

  1. Frumoasă și bine scrisă recenzia ta, dar nu înțeleg partea aia cu „regina nu mai e personajul negativ”… În cartea asta, regina este de fapt Albă-ca-Zăpada… Adică nu a fost niciodată personajul negativ. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s