FAMILIA, O CREATURĂ FASCINANTĂ – recenzie FAMILIA MEA ȘI ALTE ANIMALE, de Gerard Durrell

TITLU: Familia mea și alte animale

AUTOR: Gerard Durrell

PUBLICAT DE: Editura Art

DESCRIERE: Atunci când excentrica familie Durrell nu mai suportă deprimanta climă britanică, face ceea ce orice familie rezonabilă ar face: își vinde casa din Anglia și se mută cu tot cu cățel în însorita insulă grecească Corfu. Pentru Gerry, în vârstă de zece ani, acesta este începutul unei perioade magice și pline de aventuri. Întâlnirea dintre fabuloasa menajerie pe care Gerry o aduce în casă și originala lui familie dă naștere unei serii de catastrofe irezistibil de comice: șerpi salvați de insolație care ajung în cadă, cutii de chibrituri pline cu scorpioni mișunând pe masă la micul dejun, două coțofene care devastează casa și se îmbată criță la o petrecere, o cățelușă urâțică în călduri căreia îi iese piciorul din încheietură când ți-e lumea mai dragă și multe altele. Nici ceilalți membri ai familiei Durrell nu sunt tocmai insipizi: o să vedeți ce se poate întâmpla în fața unor moaște sfinte, cum ieși dintr-o mlaștină la vânătoare de rațe, cum se conduce o barcă rotundă când suferi din amor etc.

RECENZIE:

Nu știu dacă vi se întâmplă și vouă, dar eu de foarte, foarte multe ori pățesc să aud despre o carte, să mi se pară interesantă și, după câteva zile, să uit complet de ea până când mă „împiedic” de o recenzie sau o ediție nouă, proaspăt lansată, a operei respective. Așa a fost cazul și cu Familia mea și alte animale, pe care am ochit-o pe când făcea parte din colecția YoungArt și avea coperta aceea dubioasă și colorată, cu o puzderie de animale îngrămădite pe ea. Acum, volumul semnat de Gerard Durrell și-a făcut loc în colecția Cult a celor de la Art și vine într-o prezentare mai elegantă, iar eu am reușit în sfârșit să ajung să o citesc.

Familia Durrell e departe de ceea ce ai numi o familie normală, fiecare membru ieșind în evidență prin felurite… excentricități tipice lui. Într-o bună zi, la insistențele unuia dintre copii, doamna Durrell acceptă să se mute cu toții în Corfu, pentru a scăpa de vremea mohorâtă din Anglia și a oferi familiei sale șansa unui nou început. Ajunși acolo, cei patru frați împreună cu mama lor, trec prin tot soiul de aventuri, schimbând nu mai puțin de trei locuințe și adoptând nenumărate animale.

Recunosc că titlul m-a făcut să cred că lectura va fi una din cale-afară de comică și că am pornit la drum cu așteptări dintre cele mai mari în privința hohotelor de râs pe care cartea mi le va smulge, așa că am fost ușor dezamăgit să descopăr, încă de la început, că titlul nu era o metaforă, așa cum am intuit, ci se referă, în mare măsură, la dragostea nemărginită a naratorului-autor pentru tot ce se poate încadra la categoria „faună”. Să nu mă înțelegeți greșit, cartea are o grămadă de momente haioase și situații absurde care vor face să apară zâmbete sincere până și pe cele mai morocănoase fețe, doar că nu a fost pură comedie, așa cum m-am așteptat, ci un soi de reality show amestecat cu un documentar mai neconvențional, peste care au fost presărate întâmplări amuzante, aproape exagerate, dând naștere unui nou tip de lectură.

Cel mai mult mi-a plăcut cât de mult a evidențiat cartea diferențele de gândire dintre excentricii orășeni veniți tocmai din ploioasa Anglie, mereu agitați și pe fugă, și locuitorii simpli ai insulei Corfu, obișnuiți cu un stil de viață ceva mai delăsător. Vă las pe voi să descoperiți cum vor reacționa Durrellii atunci când se vor izbi de zidul de cultură și dacă vor reuși cumva să-l depășească, dar o să trișez și o să vă spun de pe-acum că au parte de un ajutor cel puțin la fel de sărit de pe fix ca și ei: Spiro, un șofer originar din Corfu, dar care și-a petrecut o bună bucată din viață printre americani, mereu bine dispus și hotărât să-și scoată noii prieteni „exotici” din fel de fel de încurcături, astfel devenind, involuntar, protagonistul unor momente spumoase în care umorul de situație și limbaj e rege. Pe lângă această incursiune în lumea diferențelor culturale, Familia mea și alte animale s-a dovedit a fi un adevărat festin pentru acea parte din mine care încă tânjește după perioada în care-mi petreceam după-amiezele uitându-mă la documentare pe Animal Planet și învățând fel de fel de lucruri noi și interesante despre tot soiul de animale ciudate.

Familia mea și alte animale e, cu siguranță, o lectură unică din toate punctele de vedere.

Mulțumesc grupului editorial Art pentru exemplarul oferit pentru recenzie!

RATING

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s