LUPTA NU TE FACE EROU – recenzie DVD FĂRĂ ARMĂ ÎN LINIA ÎNTÂI

Hacksaw-Ridge-DVD_3D-pack

TITLU ORIGINAL: Hacksaw Ridge

REGIZOR: Mel Gibson

DISTRIBUȚIE: Andrew Garfield, Sam Worthington, Luke Bracey, Teresa Palmer, Hugo Weaving, Rachel Griffiths, Vince Vaughn

STUDIO: Summit Entertainment

ADUS ÎN ROMÂNIA DE: ProVideo

DESCRIERE: Filmul lui Gibson spune povestea contestatarului adventist Desmond Doss, care a refuzat să ucidă sau să poarte arme datorită convingerilor sale religioase, dar a servit ca medic, alături de americanii care au luptat împotriva japonezilor în Pacific. Filmul se concentrează pe bătălia de la Okinawa din 1945, unde Doss s-a ocupat de unul singur de 75 de răniți, chiar sub focul inamic. A fost decorat cu Medalia de Onoare a Congresului pentru curajul său, de presedintele american Harry Truman.

RECENZIE:

Filmele de război mi s-au părut întotdeauna extrem de interesante, în special cele care spun povești necunoscute publicului larg, cum ar fi și cea din Fără armă în linia întâi, triumful – fin toate punctele de vedere- de anul trecut al lui Mel Gibson, unul dintre cele mai „prezente” filme la galele de premiere de la începutul lui 2017. Trebuie să recunosc că trailerele au fost destul de neinspirat montate, deoarece niciunul nu a reușit să redea nici măcar 10% din avalanșa de emoții brute, neprelucrate, care a fost filmul în întregimea sa magistrală. 

Imagini pentru hacksaw ridge

În urma unui accident petrecut în copilărie, Desmond Doss și-a jurat că nu va pune mâna pe o armă cât va trăi, că nu va ucide pe nimeni și nimic, indiferent de situație. Când Desmond se înrolează în armată – decizie privită cu ochi răi de părinții săi – și este trimis pe front, încăpățânarea lui îi aduce tot felul de probleme, atât din partea colegilor săi de campanie, cât și a superiorilor care nu-și pot închipui de ce refuză acesta să atingă măcar o armă. Totuși, în toiul luptei, atunci când viețile camarazilor săi sunt puse în pericol de armata japoneză, Desmond demonstrează că omorul nu e unicul mod de a câștiga o luptă.
Imagini pentru hacksaw ridge

Impresionant din punct de vedere vizual, cu o poveste pe care nu o pot considera decât perfectă pentru perioada mai mult decât agitată în care trăim, susținut de interpretări absolut geniale din partea actorilor din rolurile principale – Andrew Garfield demonstrează, cu acest rol, încă o dată ce greșeală uriașă au făcut studiourile Sony/Marvel când l-au înlocuit cu Tom Holland în noul Spider-Man, Garfield reușind să redea cele mai complexe emoții ale lui Doss cu o naturalețe excepțională, demnă de nominalizarea la Oscar pe care a primit-o. În afară de Garfield, cel mai mult au ieșit în evidență Teresa Palmer, pe care o știam din roluri nu prea interesante/generice din filme precum I Am Number Four, unde… prefer să nu-mi amintesc! Aici, însă, reușește să aducă o sensibilitate anume personajului său. Următorul pe listă ar fi Vince Vaughn, cunoscut pentru roluri din comedii ușurele, care de această dată face un rol total diferit față de cum ne-a obișnuit, cel al unui sergent dat naibii, ale cărui replici la adresa cadeţilor sunt pe cat de inteligente, pe atât de amuzante. Ultimul, dar nu cel din urmă, este Hugo Weaving, pe care aproape că nu l-am recunoscut. După ce l-am tot văzut jucând răufăcători în filme precum primul Captain America sau trilogia The Matrix, asemeni lui Vaugh, face un rol diametral opus, cel al unui veteran de război ce se luptă cu demonii trecutului și cu dependența de alcool. Weaving, sub bagheta regizorală a lui Mel Gibson, e o forță a naturii, un spectacol pe care îl privești deopotrivă fascinat și înspăimântat.
Imagini pentru hacksaw ridge

Și, că tot l-am adus în discuție pe Gibson, trebuie să pomenesc cât de mult a contribuit la transformarea poveștii lui Desmond Doss în ceva demn nu doar de marele ecran, dar și de Oscaruri. Poate că în viața privată nu e tocmai un model demn de urmat, iar unele declarații ale sale pot fi consoderate… neinspirate, dar când vine vorba de filmele sale, nu ai ce să-i reproșezi. E ambițios, cu idei incitante, un ochi format special pentru spectacol și o sensibilitate cum rar mai întâlnești printre regozorii din ziua de azi.

Imagini pentru hacksaw ridge

Dacă vă plac filmele de război, Fără armă în linia întâi e un must see, probabil cel mai bun film de acest gen pe care l-am văzut în ultimii ani, impresionant prin mesajul pe care îl transmite și pe care Wonder Woman , cel mai recent hit marca DC l-a preluta sub altă formă, fiind una dintre replicile mele preferate din tot f

Imagini pentru hacksaw ridge

Fără armă în linia întâi este disponibil în format Blu-Ray și DVD, distribuit de ProVideo.

RATING

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s