TRĂIASCĂ REGELE – recenzie KONG: INSULA CRANIILOR

kong-skull-island-622585l-1600x1200-n-f7d041ae

TITLU ORIGINAL: Kong: Skull Island

REGIZOR: Jordan Vogt-Roberts

DISTRIBUȚIE: Tom Hiddleston, Samuel L. Jackson, John Goodman, Brie Larson, Jing Tian, Toby Kebbell, John Ortiz, Corey Hawkins, Jason Mitchell, Shea Whigham, Thomas Mann, Terry Notary, John C. Reilly

STUDIO: Warner Bros.

ADUS ÎN ROMÂNIA DE: Freeman Entertainment

DESCRIERE: Regizat de Jordan Vogt-Roberts, filmul prezintă expediţia pe o insulă virgină din Pacific a unei echipe de savanţi, soldaţi și exploratori. Departe de tehnologia modernă, aceștia se aventurează pe domeniul sălbatic al marelui Kong, intrând astfel într-o confruntare supremă dintre om și natură. Pe domeniul uriașei primate nu există niciun loc sigur pentru omenire, iar echipa trebuie să își folosească toate cunoștinţele pentru a supravieţui.

RECENZIE:

Alături de Godzilla, care a beneficiat de un remake… acceptabil acum 3 ani, King Kong este unul dintre cei mai cunoscuți monștri din istoria cinematografiei. A apărut pentru prima dată pe marile ecrane în 1933, iar de atunci a beneficiat de nenumărate reinterpretări, cea mai recentă fiind Kong: Insula Craniilor. Singurul film cu uriașa gorilă pe care l-am văzut până acum e versiunea din 2005 a lui Peter Jackson care, deși entertaining după ce treci de prima oră, e puțin cam prea lung și plictisitor pe alocuri. De la Insula Craniilor nu am avut așteptări enorme, singura mea dorință fiind aceea de a vedea un Kong bine realizat dpdv vizual, pus pe distrugeri. Iar filmul nu dezamăgește la acest capitol.

15025375_1786348478306181_3277783253726959701_o

Plasat în 1973, în perioada Războiului din Vietnam, pelicula spune povestea unui grup destul de numeros de oameni de știință, soldați și un fotograf anti-război care sunt recrutați de compania MONARCH pentru o expediție pe o insulă misterioasă, în jurul căreia se petrec tot felul de fenomene stranii din cauza cărora aceasta a rămas necartografiată. Ajunși pe Insula Craniilor, dau nas în nas cu cel ce are grijă de echilibrul natural în acel loc uitat de Dumnezeu, o primată de dimensiuni colosale pe care localnicii au numit-o Kong. Dar Kong nu este singurul pericol de pe insulă pentru că, adânc sub pământ, își fac veacul niște viețuitoare terifiante, cu aspect reptilian, care odată stârnite fac prăpăd oriunde ajung.

hero_Kong-Skull-Island-2017-2

Mă văd nevoit, pentru prima dată în ultimul an, să fiu de acord cu majoritatea criticilor în legătură cu acest film și voi începe cu părțile care nu mi-au plăcut la Kong. Scenariul e foarte împrăștiat, ca să zic așa, și face un mare deserviciu nu numai persoanjelor, ci și actorilor, pentru că le oferă foarte puțin material bun cu care să lucreze; Kong și restul monștrilor sunt tratați cu respect, și poate că aceasta a și fost intenția echipei din spatele camerelor de filmat. Dacă e să o luăm logic, nimeni nu merge la un film despre o maimuță uriașă pentru a urmări evoluția personajelor umane care oricum urmează să moară, dar asta nu înseamnă că noi, ca membri ai audienței, nu ar trebui să simțim nimic pentru ele. Principalul defect al lui Kong e că îi lipsește sufletul: e ca o cutie de cadouri mare, frumos ornată, cu tot felul de funde și panglici și învelită în hârtie strălucitoare, dar când o deschizi descoperi că e… goală. Majoritatea actorilor fac o treabă foarte bună cu puținul care le este oferit, în special John C. Reilly, care e fabulos în rolul unui fost soldat din timpul celui de-al Doilea Război Mondial care și-a petrecut ultimii 28 (parcă 28 erau, corectați-mă dacă greșesc) de ani din viață în sălbăticia de pe Insula Craniilor, și Jason Mitchell, încântător de amuzant și uman în reacțiile sale. Restul distribuției – una foarte impresionantă, dacă mă întrebați pe mine – pare să fie acolo strict drept carne de tun sau eye candy, neavând altceva de făcut decât să aștepte să fie măcelăriți în cele mai surprinzătoare, grotești și originale moduri cu putință.

kong__skull_island_wallpaper_1920x1080_by_sachso74-dabk0m6

Acum să trecem la părțile bune (adică excelente) ale filmului. Acțiunea te lasă fără cuvinte, atât e de spectaculoasă și bine dozată; din acest punct de vedere, filmul mi s-a părut foarte bine structurat: momentele liniștite sunt urmate de o secvență grandioasă în care Kong sau altă orătanie gigantică face prăpăd pe undeva, după care intervine o scenă încărcată de umor, apoi din nou acțiune și tot așa. În aceste vremuri în care nu ne putem abține să nu verificăm telefoanele din 5 în 5 minute, Kong reușește să te țină cu ochii lipiți de ecran (la figurat, evident) și nu plictisește nicio clipă. Scenele de acțiune sunt un adevărat deliciu pentru ochi, iar aici e meritul regizorului Jordan Vogt-Roberts, care s-a ambiționat să transforme ceea ce ar fi putut foarte bine să fie doar a generic action flick într-o capodoperă vizuală, un diamant șlefuit până la perfecțiune. Totul în film arată absolut minunat, de la actori și peisaje și până la creaturile fantastice care populează Insula, iar 3D-ul e folosit excelent și reușește să aducă la viață acea lume periculoasă, dar atât de seducătoare.

620530889

Buuun, cred că am lungit-o suficient. Sunt sigur că vreți să aflați mai multe despre „eroul” titular, Kong. Înainte să merg la film am văzut o recenzie pe YouTube în care se vorbea despre efectele speciale folosite în Insula Craniilor și cum Kong ar părea motivul pentru care tehnologia CGI (computer generated imagery) ar fi fost inventată. Nu pot să nu fiu de acord cu această declarație. Kong arată uimitor de real! Iar felul în care ne este prezentat, de multe ori învăluit în ceață sau doar ca o siluetă enormă ce blochează soarele… acele momente pot fi puse în ramă. Ce mi-a plăcut la această versiune a personajului, față de Kong-ul lui Peter Jackson de exemplu, a fost brutalitatea acțiunilor sale și focul sălbatic din privirea sa atunci când privea oamenii – invadatorii terenului său – în ochi. Scenele sale de luptă (energie distructivă pură) sunt, din nou, o minune de privit și nu te poți abține să nu suspini de uimire sau, dimpotrivă, să te chircești atunci când Kong rupe elicoptere în două sau zdrobește oameni mărunți cu pumnii. Deși am fost puțin dezamăgit de noul Godzilla, mai mult pentru că uriașa șopârlă nu a apărut decât vreo 20 de minute (uimitoare) din cele două ore cât a durat filmul, sunt cum nu se poate mai nerăbdător să-i văd pe acești doi coloși înfruntându-se pe marele ecran în 2020 în Godzilla vs. King Kong (să sperăm că n-o să fie anulat, așa cum s-a întâmplat cu nenumărate filme până acum). Dar Kong nu este singurul monstru demn de menționat de pe Insula Craniilor. Mi-a plăcut foarte mult bivolul de apă datorită designului ingenios și a caracterului blând, mini-pterodactilii pe care îi vedem în trailer mi s-au părut dezgustători, iar skull crawlers (nu mai țin minte traducerea exactă, însă era ceva cu „viermi”), principalii adversari ai lui Kong, au fost pe cât de îngrozitori și vicioși, pe atât de genial concepuți și nu m-aș supăra dacă i-aș revedea în 2020, chiar și numai pentru câteva minute.

NEtwhpql1MkXwz_1_2

Dacă e să trag o linie… recomand să vedeți filmul pe cel mai mare ecran posibil, de preferat în 3D; dacă așteptați să-l vizionați acasă vă faceți un mare deserviciu, Kong fiind acel gen de film pe care e musai să-l prinzi la cinema: e o experiență pe cinste, o capodoperă vizuală fără cusur, cu un Kong impozant, acțiune cât cuprinde, umor inteligent și niște persoanje umane destul de neinteresante. Mergeți să-l vedeți la cinema și decideți singuri dacă marele Kong e rege sau nu 😀

2017-kong-skull-island-hail-the-king-qu

Kong: Insula Craniilor rulează în cinematografele din toată țara din 10.03.2017.

RATING           

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s