GĂSEȘTE-ȚI STOLUL – recenzie DVD BERZELE

storks-dvd_3d-pack

TITLU ORIGINAL: Storks

REGIZORI: Nicholas Stoller, Doug Sweetland

DISTRIBUȚIE: Andy Samberg, Katie Crown, Kelsey Grammer, Keegan-Michael Key, Jordan Peele, Anton Starkman, Jennifer Aniston, Ty Burrell, Danny Trejo, Stephen Kramer Glickman

STUDIO: Warner Bros.

ADUS ÎN ROMÂNIA DE: ProVideo

DESCRIERE: Berzele aduc bebelușii la părinți… sau cel puțin așa făceau. Acum livrează colete pentru compania globală Cornerstore. Junior, cea mai silitoare barză din companie, urmează să fie promovat când, din greșeală, activează mașina de făcut bebeluși, aducând pe lume o fetiță absolut adorabilă. Disperat să livreze mica minune înainte să afle șeful de eroare, Junior pleacă într-o expediție neautorizată alaturi de prietenul său Tulip, singurul om de pe Muntele Berzelor. Călătoria inițiatică nu va duce doar la întregirea unei familii, ci le va ajuta pe berze să revină la adevărata lor misiune pe Pamânt.

RECENZIE:

Nu cred că o să mă satur vreodată de animații, atât de mult îmi plac; nu contează că sunt generate pe calculator, desenate de mână sau realizate prin metoda stop-motion (specialitatea studiourilor Laika). Anul trecut a fost unul destul de bun pentru acest gen deosebit de prolific de filme, cele mai importante titluri lansate în 2016 fiind, după mine, Zootopia (câștigător al premiului Oscar, pe bună dreptate) și Kubo and the Two Strings (pur și simplu minunat). Dar nu vreau să vorbesc despre aceste două bijuterii – recenzia pentru Zootopia o găsiți aici –, ci despre un film mai puțin cunoscut, de la care aveam așteptări foarte mici după ce am văzut un trailer și care a ajuns să mă surprindă extraordinar de plăcut: Storks, sau Berzele, a celor de la Warner Bros. Animation.

storksbar

În Storks, berzele nu mai aduc copii, ci se ocupă de livrarea coletelor pentru o companie mamut, Cornerstore. Junior, cel mai bun curier din câți au existat vreodată, primește o misiune în urma căreia, dacă reușește să o ducă la bun sfârșit, va fi recompensat cu o promovare tocmai până în postul de șef. Pentru asta, Junior trebuie să o „concedieze” pe Tulip, o tânără care a crescut alături de berze, fiind unicul bebeluș pe care acestea nu au reușit să-l ducă la familia sa. În timp ce încearcă să descopere o modalitate cât mai ușoară de a se descotorosi de fată, un eveniment neprevăzut are loc în inima Cornerstore, iar Junior și Tulip vor fi nevoiți să străbată sute, chiar mii de kilometri pentru a se asigura că boacăna pentru care sunt responsabili nu va avea repercusiuni majore.

storks-official-trailer-3-9

Spuneam mai devreme că aveam așteptări mici, chiar minuscule aș putea spune, vizavi de Storks. În primul rând, animația mi s-a părut mult prea… simplă cred că e cuvântul pe care îl caut. Trăim într-o lume în care avem minuni ale tehnicii computerizate precum cele două How To Train Your Dragon, Zootopia și restul filmelor Pixar și Disney recente (până și Frozen, care e varză din mai toate punctele de vedere, strălucește la acest capitol), în care atenția la detaliu este crucială (peisajele par rupte din realitate, texturile hainelor și pielii, părul și ochii personajelor, toate par 99,9% adevărate), iar animația simplistă folosită pentru Storks m-a făcut puțin reticent și aproape că nu am vrut să-i dau filmului șansa pe care o merită. Îmi mențin părerea chiar și acum, animația nu e cea mai strălucită, dar, fie că vă vine să credeți sau nu, merge de minune cu tonul aproape copilăresc al filmului și poate că, dacă s-ar fi mers pe ceva mai realist, povestea ar fi părut mult prea dubioasă și neverosimilă (nu că nu ar fi, dar sunt sigur că înțelegeți la ce mă refer). Al doilea lucru din cauza căruia am fost reticent a fost premisa, care mi s-a părut destul de răsuflată. Din nou, așteptările mi-au fost doar pe jumătate răsplătite: într-adevăr, povestea din Storks nu e un concept în totalitate nou, ci un amalgam de idei folosite de-a lungul timpului în multe, multe filme, dintre care ies în evidență următoarele: corporatiștii sunt băieții răi, protagoniștii se ghidează după niște principii diametral opuse și ajung să formeze o echipă care este ținută laolaltă de obiectul care i-a trimis în misiune (în cazul nostru, un bebeluș adorabil), aghiotantul cu tendințe maniacale al antagonistului principal, protagonistul „înțepat” care ajunge să vadă lumea prin ochii partenerului său ceva mai visător și să înțeleagă că a judecat totul greșit, părinți care își neglijează copilul din cauza serviciului, etc. Totuși, aceste clișee, pentru că altfel nu am cum să le spun, sunt folosite în modalități ingenioase, astfel încât la sfârșitul zilei nu ai cum să le consideri niște puncte slabe ale peliculei.

260842

Dacă până acum v-am speriat, puteți sta liniștiți pentru că Storks are o grămadă de puncte forte. La capitolul comedie stă foarte bine, excelent chiar, glumele fiind extrem de reușite și originale, în special atunci când sunt și lupii implicați – mi-e rușine să recunosc, dar am râs cu lacrimi la câteva scene cu ei și sunt tare tentat să mă uit încă o dată la film doar pentru acestea (bine, și pentru pinguinii aceia incredibili), atât sunt de bune și inedite. Personajele sunt și ele un atuu al filmului, „la pachet” cu actorii care le aduc la viață prin intermediul vocilor: Junior și Tulip, deși o echipă imperfectă, se completează de minune și e minunat să-i vezi evoluând de-a lungul poveștii; lupii (interpretați de Key și Peele din Keanu) sunt un adevărat deliciu, iar modurile ingenioase în care au fost folosiți de către echipa de scenariști și animatori vă vor lăsa fără aer; mi-a plăcut tare mult și de Toady, porumbelul sărit de pe fix, dar și de Hunter, bărzoiul șef al Cornerstore – au fost niște antagoniști foarte buni, nesperat de amenințători pentru un film de familie; bebelușii, deși nu vorbesc, ajută și ei foarte mult filmul prin drăgălășenia lor absolută. Al treilea lucru pe care Storks l-a nimerit din plin a fost finalul: fără să dau prea multe detalii, pregătiți-vă pentru ceva emoționant și adorabil în același timp, care vă va face să vă topiți și să exclamați în gura mare „awwwwwwwwww!”; unde mai pui că e și foarte progresist dintr-un anumit punct de vedere (veți înțelege la ce mă refer după ce veți viziona filmul).

storks-animation-comedy-movie

Departe de a fi cea mai originală animație din câte au existat, Storks este un film adorabil, la fel ca bebelușii săi, amuzant și plin de suflet, perfect pentru o seară liniștită cu familia. Poate că la început n-o să fiți prea impresionați, dar după cel mult 20 de minute o să vă convingeți că a fost o alegere bună.

storks-still002

Berzele este disponibil în format Blu-Ray, Blu-Ray 3D, Blu-Ray 4K și DVD, distribuit de ProVideo.

RATING           

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s