MISTERE SUPRANATURALE – recenzie STRĂZI ÎNTUNECATE, de George R.R. Martin și Gardner Dozois

strazi-intunecate-vol-1-2

TITLU: Străzi întunecate: antologie de urban fantasy (vol. 1 și vol. 2)

AUTORI: George R.R. Martin și Gardner Dozois

PUBLICAT DE: Editura Nemira

DESCRIERE: Vol. 1: Cu Dahlia, femeia-vampir, facem cunoștință la un ospăț ținut în cinstea creaturilor nopții. Cu anumite farmece periculoase pătrundem în „locuri unde nimeni n-ar trebui să se aventureze“. Detectivul John Taylor, obișnuit cu fantomele, are de rezolvat cel mai straniu caz: o vrăjitoare și-a pierdut inima și o vrea înapoi. Iar un vânător de stafii descoperă că unele năluci sunt mai greu de vânat decât altele… În aceste Străzi întunecate, enigmele, primejdiile și amenințările pândesc la fiecare pagină. George R.R. Martin și Gardner Dozois au realizat o antologie de citit pe nerăsuflate, care a cucerit milioane de cititori.

                        Vol.2: Detectivii din marile orașe trebuie să se deprindă cu situațiile în care se confruntă cu ucigași, toxicomani și târfe. Dar, categoric, când ai de-a face cu demoni, ștacheta se ridică. Însă nu numai demonii, ci și serpii pot ucide și nu te poți apăra de ei decât atunci când descoperi amenințarea, ceea ce descoperă și Decius Caecilius, unul dintre personajele din volum. Lordul John, un alt personaj, se confruntă cu o revoltă a sclavilor din Jamaica, sumbra insulă paradiziacă, unde se întâlnește cu zombi, canibali și alte creaturi ucigase. Și nici umbra lui Sherlock Holmes, nici mitul dublului nu lipsesc din această antologie de proza scurtă aleasă de maeștrii George R.R. Martin și Gardner Dozois.

RECENZIE:

Deși ador romanele epic fantasy pentru lumile grandioase pe care ni le prezintă, un adevărat refugiu pentru oricine își dorește să evadeze fie și numai pentru câteva ore din cotidian, înclin mai mult spre genul urban fantasy, deseori amestecat cu YA, datorită faptului că e mai ușor de digerat, decorul în care se desfășoară acțiunea este unul familiar, iar personajele sunt de cele mai multe ori (ne)oameni cu care poți relaționa fără prea multe bătăi de cap.

La începutul primului volum, George R.R. Martin, bine cunoscutul și mult prea… comodul autor al seriei Cântec de gheață și foc, ne prezintă viziunea sa asupra acestui nou gen literar pe care el îl denumește, în glumă, fiul vitreg bastard – în parte fantasy, în parte crime-mistersy –, apoi explică în detaliu de ce; a fost o lectură interesantă, peste care am fost tentat să sar atunci când am văzut că nu are (aproape) nicio legătură cu urban fantasy-ul, dar nu regret că am citit-o. Și, cu toate că nu sunt neapărat de acord cu „definiția” lui Martin, fiindcă am citit o grămadă de cărți urban fantasy care nu au avut nimic de-a face cu detectivi particulari sau crime misterioase, trebuie să recunosc că poveștile care s-au încadrat în descrierea lui au fost și cele care mi-au plăcut cel mai mult.

Din cele 16 povestiri, câteva, nu mai țin minte exact câte, nu au fost pe gustul meu, și asta pentru că s-au îndepărtat de însăși esența genului: decorul urban, și s-au axat pe niște perioade din trecut despre care nu aveam niciun interes să descopăr mai multe. În rest, am fost pe deplin mulțumit de antologie. Mărturisesc că mi-am dorit să o citesc doar pentru că unul dintre autorii care au participat la proiect este nimeni alta decât Charlaine Harris – am adorat Vampirii Sudului și încă mai plâng după TrueBlood, care a fost anulat mult prea devreme – și că evenimentele din Moarte de mâna Dahliei, povestea pe care a scris-o special pentru antologie, au loc în același univers în care-și fac veacul Sookie și gașca ei de cunoștințe supranaturale. Nu m-a dezamăgit, am regăsit în cele 40 și ceva de pagini (prea puține!!!) aceleași elemente extravagante care au făcut din Vampirii Sudului una dintre seriile mele de suflet. După povestea lui Harris a urmat una care la început mi s-a părut destul de greu de parcurs din cauza personajului principal – super antipatic – și care a ajuns rapid una dintre preferatele mele datorită originalității și a modului ingenios prin care autorul a modelat unele mituri și legende urbane americane, amestecând totul cu singurul lucru care ne place tuturor: muzica. Iar poveștile ce au urmat nu au fost nici ele mai prejos: am avut parte de realități alternative pline de tot felul de creaturi minunate, un experiment genetic care a degenerat în ceva aproape dezastruos, din nou vampiri – dar vampiri clasici, înfiorători, zombi și multe, multe alte surprize pe care nu vreau să vi le dezvălui.

Antologia Străzi întunecate adună în paginile celor două volume povestiri cu și despre supranatural, fie că vorbim de vampiri, vârcolaci, demoni, vrăjitori, spiriduși, mutanți sau ființe ce-și fac sălaș între dimensiuni și e alegerea ideală pentru orice fan al fantasy-ului modern. Majoritatea nuvelelor sunt structurate ca niște mini-romane polițiste, condimentate din plin cu evenimente și personaje ce țin de domeniul fantasticului; sunt 16 la număr, extrem de diverse din toate punctele de vedere, și tare greu mi-e să-mi imaginez că nu veți găsi măcar o povestioară care să nu vă fie pe plac.

Mulțumesc editurii Nemira pentru exemplarele trimise pentru recenzie!

RATING 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s