NOUA ERĂ A BASMULUI – recenzie FABULOASA POVESTE A LUI JOSHUA PERLE, de Timothée de Fombelle

fabuloasa-poveste-a-lui-joshua-perle

TITLU: Fabuloasa poveste a lui Joshua Perle

AUTOR: Timothée de Fombelle

PUBLICAT DE: Editura YoungArt

DESCRIERE: Prințul moștenitor al unui tărâm populat de zâne și duhuri  ajunge să fie captiv în lumea noastră. O familie de evrei cofetari din Paris îl ia sub acoperișul ei pe tânărul apărut de nicăieri în timpul unei furtuni teribile. Joshua nu-și dorește decât să se întoarcă acasă pentru a fi împreună cu iubirea vieții sale, dar istoria zbuciumată a lumii în care a fost exilat are alte planuri pentru el. Când și când, diverse obiecte de pe tărâmul celălalt se strecoară cine știe cum până în realitatea aceasta, făcându-l pe Joshua să-i fie mai tare dor de casă. Îi va ajunge oare o viață întreagă să găsească drumul înapoi? Aceasta este adevărata și fabuloasa poveste a lui Joshua Perle.

RECENZIE:

Basmele câștigă tot mai multă popularitate în ultima vreme, asta mulțumită reinterpretărilor extrem de apreciate ale unor povești vechi, imaginate astfel încât să fie pe placul unui public modern, și, bineînțeles, filmelor Disney (la anul o să apară în cinematografe versiunea live action Beauty and the Beast, film pe care îl aștept cu nerăbdare). Totuși, se mai încumetă cineva să creeze povești noi, care să dăinuie pentru totdeauna? Răspunsul e un mare da 😀

O lume de basm, cu zâne și duhuri, unde magia încă mai există. O poveste de dragoste interzisă între un prinț renegat și o zână cu un secret teribil. Peisajul dezolant al Franței dint timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Un băiat din celălalt tărâm, exilat pentru totdeauna în lumea noastră. Aceasta este Fabuloasa poveste a lui Joshua Perle.

Încă de la început am fost fermecat de stilul de scriere al lui Timothée de Fombelle. Romanul a avut un puternic aer european, diferit, lucru pe care l-am simțit imediat; fiind obișnuit să citesc în mare parte literatură americană, nu am putut să nu observ cât de altfel e o carte fantasy destinată publicului tânăr, scrisă de un francez. Fără să se folosească de clișeele genului, ignorând aproape în totalitate tiparele după care sunt construite astfel de povești, de Fombelle a dat naștere unei cărți unice, deși cam greu de urmărit din cauza salturilor temporale continue pe care le face naratorul. Personal, nu știu dacă aș pune Fabuloasa poveste a lui Joshua Perle pe același raft cu alte romane young adult tocmai din cauză că nu e genul de lectură la care te-ai aștepta când spui carte pentru adolescenți: stilul de scriere al autorului e complex și poetic, plin de metafore superbe și descrieri care te fac să te holbezi minute-n șir la pagină, personajele sunt mai reci, mai distante și e aproape imposibil să relaționezi cu ele și problemele lor, pe scurt sunt niște idealuri , iar povestea nu e nicidecum liniară, nu curge într-o singură direcție. Am fost fascinat de lumea de basm a lui Ilian, de creaturile magice care o populează, de politica și tradițiile de acolo, doar că am simțit că nu a fost îndeajuns explorată. Momentele petrecute de Ilian care, după ce a ajuns în lumea noastră, și-a luat identitatea lui Joshua Perle și a fost trimis pe câmpul de luptă, au fost interesante, nu zic nu, doar că au știrbit din atmosfera magică a romanului și, dacă e să fiu sincer, m-au plictisit groaznic. Nu sunt cel mai mare fan al istoriei, singura carte a cărei acțiune s-a petrecut în perioada nefastă a WW2 pe care am citit-o și mi-a și plăcut enorm a fost Hoțul de cărți, mereu schimbam postul când la TV apăreau documentare cu tentă istorică și nici de această dată nu am fost prea încântat de acest decor din trecut. Nici personajele nu m-au impresionat cine știe ce. De la naratorul distant, al cărui nume nu-l aflăm niciodată și până la prințul Ilian/Joshua Perle, niciunul dintre personajele romanului nu a reușit să mă facă să-mi pese de ele măcar pentru o secundă.

Un basm modern, întunecat și matur, amestecat cu frânturi din viața protagonistului din timpul celui de-al Doilea Război Mondial și momente petrecute în prezent, Fabuloasa poveste a lui Joshua Perle a fost o lectură surprinzătoare, dar încă nu sunt sigur în ce sens. Am adorat stilul autorului și seriozitatea cu care a tratat povestea, felul în care a presărat de-a lungul ei fragmente din diverse basme cunoscute și le-a făcut să pară adiții originale, însă salturile continue din prezent în trecut, din lumea noastră în tărâmul fantastic al lui Ilian și firea distantă a naratorului mi-au lăsat un gust amar.

Mulțumesc grupului editorial Art pentru exemplarul trimis spre recenzie!

RATING           

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s