MISIUNEA LUI ESTE ÎN AMINTIRI – recenzie DVD CRIMINAL

criminal

TITLU ORIGINAL: Criminal

REGIZOR: Ariel Vromen

DISTRIBUȚIE: Kevin Costner, Gary Oldman, Tommy Lee Jones, Ryan Reynolds, Jordi Mollà, Gal Gadot

STUDIO: Lionsgate/Summit

ADUS ÎN ROMÂNIA DE: ProVideo

DESCRIERE: În fața unei amenințări teroriste fără precedent și după pierderea singurului agent care putea salva misiunea, CIA ia măsuri extreme apelând la cunoștințele unui genetician. Astfel, conștiința și memoria agentului Bill Pope (Ryan Reynolds) sunt implantate în creierul unui condamnat la moarte extrem de periculos cu scopul de a duce la bun sfârșit misiunea. Operațiunea experimentală este un succes, iar siguranța națională ajunge în mâinile criminalului Jericho (Kevin Costner), tulburat acum de amintirile și sentimentele lui Bill.

RECENZIE:

Stârnit de premisa deosebit de ofertantă a filmului, de distribuția de 5 stele și de un trailer surprinzător de bun, am dat play filmului Criminal așteptându-mă la o oră și jumătate de acțiune împletită cu povestea intrigantă. Și am primit câteva secvențe încărcate de adrenalină, plus niște interpretări fantastice din partea actorilor, însă povestea – cea care m-a făcut, în primul rând, curios să văd Criminal – nu s-a ridicat la înălțimea promisiunilor, pierzând tot mai mult din originalitate pe măsură ce filmul avansa.

mv5bmji4mjg4nde2ov5bml5banbnxkftztgwnzywnda1ode-_v1_sy1000_cr0015681000_al_

După ce singurul agent care i-ar fi putut ajuta să recupereze un program deosebit de periculos este ucis în misiune, cei de la CIA recurg la un plan neobișnuit pentru a evita ca soft-ul respectiv să cadă pe mâinile cui nu trebuie. Astfel, conștiința agentului Bill Pope este transferată în mintea lui Jericho, un criminal instabil psihic, care din cauza unei traume suferite în copilărie nu se poate atașa emoțional de nicio persoană. În scurt timp, amintirile și emoțiile lui Pope îl asaltează pe Jericho, iar acesta din urmă ajunge să simtă ceva straniu, nemaiîntâlnit, pentru fiica și soția agentului.

mv5bnmeyn2zjzwetywu4mc00otvllwfhn2ytnwi4yzbkzdmyzge5xkeyxkfqcgdeqxvynji5ntm3ndq-_v1_

Prima jumătate a filmului mi s-a părut exemplară pentru un thriller: am avut parte de suficientă acțiune cât să nu fiu plictisit, de intrigă care mi-a dat de gândit – plus câteva momente mindfuck – și de niște personaje impecabil aduse la viață de suita de actori buni și foarte buni cooptați în distribuție: Kevin Costner, Gary Oldman, Tommy Lee Jones, Ryan Reynold și Gal Gadot (a fost ciudat, dar și teribil de amuzant, să-i văd pe Deadpool și Wonder Woman formând un cuplu având în vedere războiul aprig purtat între taberele Marvel și DC). După aceea, însă, povestea a părut să ia o turnură la 180 de grade și a devenit clișeică, finalul incredibil de sec conceput reprezentând apogeul acestei schimbări neplăcute de direcție. Poate că am avut eu așteptări mult prea mari de la poveste, „îmbătat” de acel sinopsis genial, dar ceva nu a părut să funcționeze după ce amintirile lui Bill au început să-l afecteze într-un mod cât se poate de vizibil pe Jericho. Acțiunea a devenit monotonă, previzibilă și leneșă, fiind în mare parte doar un spectacol lipsit de viață format din împușcături, explozii și urmăriri de mașini cum numai în filme poți vedea (și nu o spun în sensul bun, ci în sensul de „drumurile sunt ireal de libere, mașina protagonistului reușește întotdeauna să le depășească pe cele ale poliției/mafiei/oricine ar fi inamicul și întotdeauna se va găsi un tir sau o cisternă care să-i vină în ajutor eroului”).

mv5bztawnje0zmutowe3mc00zmyxltkyzgitywi0mzrhnge3nwvhxkeyxkfqcgdeqxvynji5ntm3ndq-_v1_

Dar să lăsăm nemulțumirile la o parte și să trecem la partea cu adevărat bună a filmului: distribuția. Să nu vă așteptați acum ca interpretările din Criminal să fie nominalizate la Oscar sau ceva de genul, însă pentru un film atât de mic (ca buget mă refer) actorii au făcut o treabă a naibii de bună. Încep, evident, cu Kevin Costner care intră perfect în pielea lui Jericho, acel nebun care nu poate fi ținut sub control. Limbajul corporal pe care Costner îl folosește, mișcările bruște și sclipirea dementă din ochii lui, pun bazele unui personaj care, în doar câteva secunde, reușește să te înfioare. Situația se schimbă după ce Jericho este supus operației care îi va schimba viața; acesta devine, pentru scurtă durată, o altă persoană, iar modul în care Costner reușește să redea această transformare este uluitor – ca să nu mai spun de momentele în care amintirile lui Bill și memoriile lui Jericho se bat cap în cap… sunt ireale (aici în sensul bun al cuvântului). Gary Oldman, așa cum ne-a obișnuit, e fantastic. Cu toate că personajul lui poate părea pe alocuri o versiune puțin intrată la apă a comisarului Gordon din trilogia The Dark Knight, Oldman face dintr-un rol ce ar putea părea sec unul aproape memorabil. La fel și Tomy Lee Jones. Știți despre meme-urile cu „Grumpy Lee Jones”, nu? Ei bine, a fost minunat să-l văd pe acest actor cunoscut mai degrabă pentru seriozitatea de care dă dovadă… zâmbind în sfârșit și părând să se distreze de minune pe platou. Gal Gadot is queen. Am adorat-o în BvS, mor de nerăbdare să o revăd la anul în Wonder Woman și Justice League și mă bucur tare mult că e distribuită în tot mai multe filme. Pentru un fost model, e surprinzător cât de puțină atenție pare să acorde felului în care arată pe ecran. E flawless, credeți-mă, dar nu vi s-a întâmplat să vedeți un fotomodel-devenit-actriță care pare să se gândească tot timpul la cum să-și așeze corpul astfel încât să dea mai bine pe sticlă și nu se deranjează cu restul? Ei bine, Gal Gadot e exact opusul acestei descrieri: nu se teme să plângă, să urle de frică sau de nervi și reușește să redea toate aceste emoții foarte, foarte bine. Iar accentul ei e dumnezeiesc. Ryan Reynolds, în schimb, nu are un rol chiar atât de mare încât să lase o impresie puternică, însă își face datoria destul de decent. Totuși, eu nu-l pot lua în serios în astfel de roluri… serioase, cred că din cauza feței pe care o asociez fără să vreau cu o comedie ușoară (am aceeași „problemă” și cu Bradley Cooper).

mv5bndfmy2y2ytitowfhms00ntjhltgwotktotkwyty2otzjnmm5xkeyxkfqcgdeqxvynji5ntm3ndq-_v1_

Am fost puțin dezamăgit că filmul nu și-a asumat riscuri prea mari și că a urmat aceeași formulă utilizată în mai toate filmele de acțiune din ultimii ani, deși premisa și prima jumătate a peliculei promit multe. Totuși, interpretările actorilor și personajele uimitor de nuanțate pe care le aduc la viață spală din păcatele filmului și doar pentru ei merită să vizionați Criminal.

mv5bmtq2otmzmdaym15bml5banbnxkftztgwmdcwnda1ode-_v1_sy1000_cr0015711000_al_

Criminal este disponibil în format Blu-Ray și DVD, distribuit de ProVideo.

RATING

2 gânduri despre „MISIUNEA LUI ESTE ÎN AMINTIRI – recenzie DVD CRIMINAL

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s