ACCEPȚI PROVOCAREA? – recenzie NERVE: ADEVĂR SAU PROVOCARE, de Jeanne Ryan

nerve

TITLU: NERVE: Adevăr sau provocare

AUTOR: Jeanne Ryan

PUBLICAT DE: Editra Leda (colecția Leda Edge)

DESCRIERE: Când Vee este aleasă pentru a juca în NERVE, un joc anonim de provocări transmis live online, ea descoperă că jocul o cunoaşte. O tentează cu premii luate din pagina ei AstaSuntEu şi o pune să facă echipă cu băiatul perfect, Ian cel super-sexy. La început este palpitant ― fanii lui Vee şi Ian îi încurajează să răspundă unor provocări tot mai riscante, cu mize tot mai mari. Dar jocul ia o întorsătură malefică atunci când sunt trimişi într-un loc secret împreună cu cinci alţi jucători pentru runda Marelui Premiu. Dintr-odată, este un joc de totul sau nimic, cu însăşi viaţa lor pusă la bătaie. Oare cât de departe va merge Vee înainte să cedeze, înainte să piardă NERVE?

RECENZIE:

Țin minte că, de fiecare dată când jucam „adevăr sau provocare” în copilărie, aproape de fiecare alegeam ruta pe care o consideram mai sigură, cea a adevărului, pentru că nu trebuia să mă fac de râs răspunzând la cine știe ce provocare absurdă. Chiar și acum cred că aș recurge la aceeași strategie, dar niciodată nu se știe… Cel mai nou titlu din colecția Leda Edge, NERVE: Adevăr sau provocare, pare să mizeze pe altă tactică și ne prezintă o pereche de protagoniști pentru care jocul de „adevăr sau provocare” a devenit doar o foarte lungă serie de provocări cărora nu le pot rezista.

Vee este o adolescentă destul de obișnuită care, într-o zi, este aleasă să participe la NERVE, un provocator show televizat urmărit de toată lumea. Astfel, ea se vede nevoită să răspundă unei provocări mai… indecente, care va deveni în scurt timp virală și o va propulsa printre favoriții publicului. Mai târziu, Vee va face echipă cu Ian, un tip misterios și, duh!, foarte atrăgător, iar împreună vor trece printr-o serie de provocări pe cât de amuzante, pe atât de periculoase, și vor ajunge până în finală, unde lucrurile capătă o turnură neașteptată.

NERVE, romanul, mi s-a părut asemănător cu Jocurile foamei; o versiune mult mai light and fluffy a Jocurilor foamei. Avem un concurs televizat, urmărit de întreaga populație a țării, niște minți mai mult sau mai puțin diabolice care trag sforile din spatele cortinei și manipulează concurenții, o confruntare tensionată la final și, bineînțeles, adolescenți care sunt dispuși să facă orice pentru a pune mâna pe marele premiu. Dar asemănările se opresc aici, pentru că romanul lui Jeanne Ryan nu e o distopie, nu are un plot care să se învârtă în jurul intrigilor de natură politică, mizele jocului nu sunt nici ele foarte mari, iar personajele cam lasă de dorit dacă e să fiu sincer (în special Vee, care m-a scos din sărite aproape la fel de mult ca America din Alegerea și Clary din Instrumente mortale).

Provocările pe care Vee și Ian (tipul super-mega hot de care protagonista noastră, în mod inevitabil, se va îndrăgosti) sunt exact cum te-ai aștepta să fie niște provocări televizate: de multe ori duse la extrem de dragul audiențelor mari, pline de conotații sexuale (sexul vinde, nu?) și extrem de entertaining. Conceptul jocului NERVE mi-a amintit de una dintre nenumăratele emisiuni de farse cu camera ascunsă pe care televiziunile de la noi le difuzau în orele moarte, doar că de câteva zeci de ori mai intensă. Provocările NERVE sunt fun de urmărit, în special la început, dar cu cât personajele se apropiau de proba finală, cu atât deveneau mai serioase și mai întunecate și parcă și-au pierdut puțin din farmec (ultima probă a fost cât se poate de seacă și lipsită de suspans ori energie).

Chiar dacă am fost puțin dezamăgit de roman și am simțit că ideea de la care a pornit totul nu a fost dezvoltată suficient pentru a face din NERVE o lecură originală și palpitantă, trebuie să recunosc că autoarea a surprins nesperat, aproape rușinor de bine starea societății din zilele noastre. Fie că ne place să recunoaștem sau nu, suntem ahtiați după senzațional și am face orice pentru a fi primii de față când ceva neobișnuit, poate chiar tragic, se întâmplă. În același timp, mulți au ajuns surprinzător de ușor de manipulat și sunt dispuși să facă unele lucruri, de cele mai multe ori extrem de periculoase, vrăjiți fiind de promisiunea unor câștiguri materiale. Exact ca personajele din NERVE 😀

NERVE: Adevăr sau provocare se citește foarte ușor și e alegerea perfectă pentru un weekend în care simțiți că nu vreți să faceți nimic sau chiar pentru vacanță/concediu; e alert și foarte entertaining, paginile parcă zboară și vor fi câteva momente când veți râde în hohote.

Mulțumesc grupului editorial Corint pentru ocazia de a citi această poveste alertă.

RATING

P.S: am ales câștigătorul concursului NERVE, organizat cu sprijunul grupului Corint. Îl /o găsiți AICI, la UPDATE.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s