TITLU ORIGINAL: Midnight Special
REGIZOR: Jeff Nichols
DISTRIBUȚIE: Michael Shannon, Joel Edgerton, Kirsten Dunst, Adam Driver, Jaeden Lieberher, Sam Shepard, Bill Camp, Scott Haze, Paul Sparks, David Jensen
STUDIO: Warner Bros.
ADUS ÎN ROMÂNIA DE: ProVideo
DESCRIERE: Alton e un băiat de opt ani care are niște abilități extraordinare, însă acestea îl transformă în ținta unei secte de extremiști religioși, conduși de Calvin Meyer. Roy, tatăl lui Alton, este disperat să-și protejeze fiul și încearcă să-l ducă într-o ascunzătoare secretă. Roy e ajutat de complicele său Lucas și de Sarah, fosta soție. Cei patru fugari sunt vânați și de o forță guvernamentală, condusă de Paul Sevier, care vrea de asemenea să folosească abilitățile lui Alton.
RECENZIE:
Nu știam mare lucru despre Midnight Special înainte să-l văd. E posibil să fi văzut un poster, hai două și poate câteva secunde dintr-un trailer, dar în afară de copilul cu puteri speciale, ai cărui ochi strălucesc precum niște faruri, nu aveam idee despre ce e vorba în filmul ăsta. Și mă bucur nespus că am stat departe de spoilere pentru că am putut fi surprins în adevăratul sens al cuvântului de această peliculă deosebită, care a devenit în scurt timp una dintre preferatele mele din 2016.
Intrigant încă de la primele cadre, filmul începe cu doi bărbați – Roy (Michael Shannon) și Lucas (Joel Edgerton), care sunt căutați de autorități pentru răpirea lui Alton (Jaeden Lieberher, uimitor), un băiețel crescut într-o comunitate izolată ce înclină ușor spre fanatism religos numită Ferma, care ascunde un secret uluitor. Mai multe nu vă spun, pentru că o să vă stric nenumărate surprize, și cred cu tărie că e cel mai bine să-l vizionați fără să știți prea multe detalii legate de poveste.
Din nu știu ce motiv știam sigur că o să-mi placă Midnight Special, dar în niciun caz nu m-am gândit că va ajunge în top 5 al filmelor de anul acesta. Combinația de thriller politic, S.F. și film despre cultele religioase din S.U.A e fascinantă, iar intriga e bine țesută și te ține cu ochii lipiți de ecran astfel încât nici nu simți cum zboară cele aproape două ore cât durează filmul. Unde mai adaugi și interpretările impecabile ale actorilor din rolurile principale… Toate acestea se combină pentru a da naștere unuia dintre cele mai îndrăznețe și bine realizate filme văzute de mine în ultima vreme. Ce am adorat în mod deosebit la Midnight Special a fost că, deși pe alocuri efectele speciale îl făcea să pară un blockbuster de vară, la rădăcini rămâne un film indie care pune accentul foarte mult pe poveste și pe relațiile ce se dezvoltă între personaje.
Ca să n-o mai lungesc, trec acum la actori și sincer vă spun că nu prea știu de unde să încep. Deși are la activ o listă impresionantă de filme și seriale în care a jucat, eu am făcut cunoștință cu Michael Shannon destul de târziu, în Man of Steel, unde l-a interpretat pe înfiorătorul General Zod și a făcut-o într-un mare fel. Așa că vă puteți imagina cât de surprins am fost să-l văd, aici, într-un rol cât se poate de diferit: cel al unui tată îngrijorat de soarta băiatului său „dotat” cu un set de puteri neobișnuite, care îl răpește din mijlocul comunității unde a crescut pentru a-i oferi o șansă la o viață mai bună. Relația dintre Roy și Alton este una deosebită, pură și emoționantă, pe care nu m-aș supăra să o revizitez în cazul în care filmul va beneficia de un sequel sau, o idee și mai bună venită din partea unui critic de film, într-un serial/miniserie. Că tot am adus vorba de Alton… Jaeden Lieberher, cel care îi dă viață băiatului cu superputeri, obsedat de benzile desenate cu Superman, e pur și simplu genial. Anul acesta am descoperit patru actori copii ale căror cariere voi încerca să le urmăresc: Jacob Tremblay (Room), Neel Sethi (The Jungle Book), Millie Bobby Brown (Stranger Things) și, bineînțeles, Jaeden Lieberher. De foarte multe ori, micii actori reușesc să mă „scoată” din film pentru că, duuuh!, par foarte… nenaturali în felul în care își spun replicile. Jaeden Lieberher pe de altă parte e un caz rar de actor aflat la începutul carierei care poate să țină piept cu brio unor „titani” ai industriei. Adam Driver, Kylo Ren din cel mai recent Star Wars, își flexează mușchii actoricești în Midnight Special și ne oferă un personaj diametral opus față de insuportabilul Ren, mult mai . Personajul lui Joel Edgerton, Lucas, mi s-a părut a fi cel mai… uman dintre toți. Am adorat relația lui cu Roy și cum fiecare părea să joace un anumit rol în ceea ce-l privește pe Alton: Roy era cel autoritar, care nu s-ar fi abătut de la plan nici dacă asta ar fi însemnat că băiatul urma să moară, pe când Lucas era cel care punea siguranța, confortul și sănătatea lui Alton pe primul loc. Pe Kirsten Dunst o țin minte din Interview with the Vampire și trilogia Spider-Man a lui Sam Raimi. În ambele roluri mi s-a părut insuportabilă, dar aici nu m-a deranjat chiar atât de mult, ba chiar am ajuns să-mi pese de personajul ei.
Din punct de vedere vizual, Midnight Special e o capodoperă. De nenumărate ori m-am trezit că-l pun pe pauză doar pentru a mă holba la cadrele uimitoare, alese pe sprânceană pentru a amplifica experiența vizionării filmului, fie că era vorba despre răsăritul soarelui văzut printre niște copaci subțiri precum niște scobitori ori un orășel micuț și liniștit, aproape rece. La asta se adaugă și coloana sonoră memorabilă, care se potrivește mănușă atmosferei diferite, dar totuși familiare a peliculei.
Ca elemente bonus avem parte de câteva clipuri dedicate fiecărui personaj în parte, prin intermediul cărora aflăm mai multe despre trecuturile lor misterioase, dar și părerile actorilor și regizorului/scenaristului vizavi de ele și de un altul în care se vorbește despre cum a luat naștere povestea și alte detalii interesante din culise.
Midnight Special e un minunat omagiu adus filmelor S.F. din anii ’70-’80, cu o poveste provocatoare și semi-originală, niște interpretări de-a dreptul geniale, în special din partea lui Michael Shannon și Jaeden Lieberher, și o coloană sonoră incredibilă. De efectele speciale nu mai are rost să pomenesc; sunt utilizate rar, dar și atunci când apar în cadru îți taie răsuflarea. Fără să exagerez, Midnight Special e unul dintre cele mai bune filme ale lui 2016 și sper din tot sufletul să aud de el la iarnă, când se vor anunța nominalizările pentru diverse premii ale industriei.
Midnight Special: Puteri misterioase este disponibil în format Blu-Ray și DVD, distribuit de ProVideo.
felicitari ,frumoasa si interesanta prezentare.
E păcat că totuși nu a aflat mai multă lume de el! Și mie mi s-a părut un film wow, de la început până la sfârșit. Iar scena cea mai emoționantă a fost cu siguranță când personajul lui Shannon își ia băiatul în brațe și se duce în câmp, ca să vadă răsăritul. Atunci mi s-a părut apogeul. Dar ce mai, cum ai zis și tu, filmul este superb cap-coadă, cu niște cadre de-ți taie răsuflarea. 😉
P.S. Te-am nominalizat la Liebster Award, dacă te interesează cumva. 😀 Aici: https://literaryjungle.wordpress.com/2016/08/31/liebster-awards-2016/
Total de acord, e mare păcat că lumea nu a prea auzit de minunăția asta de film. Eu îl recomand în stânga și-n dreapta de zile bune 😀 Da, a fost absolut superbă scena aia; mi se face pielea de găină numai când mă gândesc la ea.
Mulțumesc de nominalizare! Cred că o să încep chiar acum să răspund la întrebări 😀
Iuhuu, mă bucur! 😀 Spor!