BINE AȚI VENIT LA PETRECERE! – recenzie DVD CUM SĂ FII SINGUR ȘI FERICIT

How to be Single-DVD_3D pack

TITLU ORIGINAL: How To Be Single

REGIZOR: Christian Ditter

DISTRIBUȚIE: Dakota Johnson, Rebel Wilson , Leslie Mann, Damon Wayans Jr., Anders Holm, Alison Brie, Nicholas Braun, Jake Lacy, Jason Mantzoukas 

STUDIO: Warner Bros.

ADUS ÎN ROMÂNIA DE: ProVideo

DESCRIERE: Sunt unii care se bucură de singurătate, alții care sunt de-a dreptul nefericiți și mai sunt și… Alice, Robin, Lucy, Meg, Tom sau David… New York-ul este plin de singuratici care tânjesc după sufletul pereche, după o relație amoroasă, după o idilă sau măcar ceva asemănător. Astfel, între texte de agățat și aventuri de o noapte, toți acești oameni necăsătoriți trebuie să învețe cum sa fie singuri și fericiți într-o lume în care definiția iubirii se schimbă în permanent.

RECENZIE:

Nu tot timpul am chef de comedii romantice – trebuie să am o anumită dispoziție pentru așa ceva –, iar pe cele mai multe am tendința să le ocolesc pentru că, în ziua de azi, se mai găsesc prea puține astfel de filme care să fie și originale, aproape toate urmând aceeași formulă bine cunoscută. Așa că nu e de mirare că am „sărit” peste Cum să fii singur și fericit pe când acesta rula în cinematografe (bine, am văzut ultimele 5-10 minute din film în timp ce așteptam cu nerăbdare să înceapă Deadpool; nu mă întrebați cum am ajuns în sala de cinema atât de repede, e un secret bine păstrat) și acum parcă… îmi pare rău.

hot-to-be-single-posters

Filmul le urmărește pe Alice, Robin, (mia puțin) Lucy și Meg, patru tinere cât se poate de diferite, viețile lor amoroase și modul în care acestea evoluează de-a lungul mai multor lumi. Alice tocmai s-a hotărât să ia o pauză de la relația cu Josh, deoarece s-a gândit că ar fi mai bine pentru ea să fie singură o vreme și să încerce să afle cine este ea, ca persoană, fără să fie definită de relația în care se afla. Astfel, ajunge să locuiască cu sora ei, Meg, o doctoriță de succes care pune cariera pe primul loc și nu prea are timp de escapade amoroase. Totuși, într-o zi, Meg are o revelație și, brusc, se hotărăște că vrea să devină mamă (după ce a ajutat la aducerea pe lume a mai mult de 3000 de copii frumoși și sănătoși). În tot acest timp, Alice o cunoaște pe Robin, o tipă excentrică și libertină, pentru care fiecare secundă contează și o ține din petrecere în petrecere, fără să conteze că e zi de lucru sau weekend. Apoi, ar mai fi Lucy, care fură internet de la Tom, proprietarul barului de sub aparamentul ei, și a pus bazele unui algoritm nu prea bun care îi poate alege perechea potrivită din nenumăratele site-uri de întâlniri unde are cont.

how.jpg

Cum să fii singur și fericit e o comedie romantică care pare destul de lejeră la suprafață, pe alocuri ușor clișeică, cu replici haioase – deși destul de cheesy – și momente absurde, care vor stârni hohote de râs, însă care ascunde mai multe decât lasă să se vadă la prima vedere. Ce mi-a plăcut foarte mult la film a fost că, spre deosebire de restul peliculelor de genul, viața de burlac/burlăciță este prezentată într-o manieră care nu o face să pară cel mai îngrozitor lucru care i s-ar putea întâmpla cuiva. Dacă nu ești implicat într-o relație nu înseamnă că nu te poți distra de minune pe cont propriu, nu însemană că nu ai o viață sau că trebuie să fii veșnic trist și să te gândești doar la cât de nasol e că tu nu ai *deocamdată* pe cineva. În ultimii ani, Hollywood-ul a distorsionat foarte mult imaginea realțiilor în general și au acoperit cu o peliculă de zahăr și unicorni roz și pufoși tot ceea ce presupune a fi un cuplu, iar o astfel de comedie, în care – SPOILER ALLERT! – eroina nu rămâne cu alesul inimii ei la sfârșit și nu trăiesc fericiți până la adânci bătrâneți, sărutându-se cu patimă pe fundalul unui apus de soare, ci învață că, uneori, e mai bine pentru noi să avem câteva minute/ore/zile doar pentru noi, în care să nu fim „legați” de cineva (ca s-o parafrazez pe Alice: „de un părinte, un animal de companie sau un prieten”).

How-To-Be-Single-2016-Movie-Wallpaper-01-1100x619

Într-o oarecare măsură, filmul ăsta e un fel de anti-comedie romantică tradițională, fiindcă sparge multe dintre tiparele deja existente și folosite în exces și își asumă riscuri pe care mulți le vor considera prea de tot. Cum să nu rămână ei doi împreună la sfârșit, după ce s-au certat și despărțit în ultima parte a filmului și cu doar 10 minute înainte de genericul de final își dau seama cât de proști au fost și cât de mult au nevoie unul de celălalt? Cum să nu fugă el după un avion/autobuz/tren și să nu ajungă exact la timp ca s-o oprească pe ea să se îmbarce în cursă și să plece definitiv de lângă el? Cum să nu se lase ea convinsă, cu niște cuvinte siropoase, că merită să dea cu piciorul la orice oportunitate s-ar fi putut ivi în orașul unde voia să plece și să renunțe la absolut tot pentru el? Ei bine, e posibil; Cum să fii singur și fericit a făcut fix asta și credeți-mă pe cuvânt că a fost perfect!

How-to-be-Single

Distribuția e genială. Cred că cel mai bun lucru la filmul 50 Shades of Grey a fost că a adus-o în atenția publicului larg pe Dakota Johnson. După ce a adus-o la viață pe dulcea, inocenta și prostuța (ca să folosesc un cuvânt mai… blând) Anastasia Steel, Dakota are din nou șansa să strălucească în pielea lui Alice. Și profită din plin de această ocazie, pentru că a făcut din Alice o persoană reală, cineva în care multă lume se va regăsi și pe care o va simpatiza. Rebel Wilson își joacă rolul de tipă grăsuță, lipsită de inhibiții și cu gura spurcată perfect și, după rolul aproape identic din cele două Pitch Perfect, nu mi-e greu să-mi imaginez că va apărea în filme asemănătoare, în aceleași roluri, pentru multă, multă vreme înainte; dar zău că nu mă deranjează! Am râs cu lacrimi de fiecare dată când Robin, personajul ei, făcea câte o tâmpenie sau zicea câte ceva total nepotrivit și m-aș uita la film din nou doar pentru ea. Leslie Mann mi s-a părut puțin enervantă (aici e de vină și vocea ei deloc plăcută auzului), însă a reușit să creeze un personaj interesant, pe care am ajuns să-l apreciez destul de mult spre sfârșitul filmului. Cât despre Alison Brie… îmi pare sincer rău de ea, pentru că e foarte talentată, dar personajul ei nu prea și-a avut locul în film, sau cel puțin, așa mi s-a părut mie. Nu interacționează cu celelalte personaje în afară de Tom, apare și dispare din cadru când nu te aștepți și, per total, a părut desprinsă din cu totul și cu totul altă poveste.

how-to-be-single-640x360

Ca elemente bonus avem parte de câteva scene care au căzut la montaj. Sunt puține, cred că împreună ajung la un total de 5-6 minute, introducerea lor în varianta finală nu ar fi schimbat povestea, dar pentru cei care au iubit filmul și personajele vor fi o surpriză tare , tare plăcută.

How-to-be-Single-42.jpg

Filmul a fost lansat în preajma Zilei Îndrăgostiților, o mutare îndrăzneață din partea studiourilor, însă a avut de concurat cu Deadpool și, să fim serioși, cine ar fi ratat aventurile mercenarului cu gură mare pentru o banală comedie romantică? Și eu am gândit la fel, iar acum, după ce am văzut filmul, regret că nu l-am susținut în timp ce se afla în cinematografe. Cum să fii singur și fericit nu doar că reușește să te binedispună – aici e în totalitate meritul lui Rebel Wilson –, dar te și „obligă” să vezi viața și relațiile cu alte persoane într-o cu totul și cu totul altă lumină.

HTBS2_glamour_4feb16_pr_b

Cum să fii singur și fericit este disponibil în format Blu-Ray și DVD în magazinele de specialitate din toată țara, distribuit de ProVideo.

RATING

3 gânduri despre „BINE AȚI VENIT LA PETRECERE! – recenzie DVD CUM SĂ FII SINGUR ȘI FERICIT

  1. Pingback: NOU ÎN BIBLIOTECA MEA #9 (IUNIE & IULIE 2016) | răzvan's bookshelf

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s