SFÂNTĂ… VACĂ! – recenzie HOLY COW, de David Duchovny

holy-cow

TITLU: Holy Cow

AUTOR: David Duchovny

PUBLICAT DE: Editura Polirom

DESCRIERE: Holy Cow (2015), debutul actorului David Duchovny în lumea ficțiunii literare, este o fabulă pe cât de nostimă, pe atât de emoționantă despre prietenie, religie, umanitate și toleranță. Elsie Bovary, o văcuță de la o fermă din nordul statului New York, își petrece viața senină păscând, studiind celelalte animale și pălăvrăgind cu prietena ei cea mai bună, Mallory. Lumea sa este însă zguduită din temelii când, găsind poarta grajdului deschisa într-o seară, se strecoară până la casa fermierului și află cu stupoare că oamenii nu cresc vaci doar pentru lapte, ci ca să le mănânce carnea și să le folosească pielea pentru a fabrica diverse lucruri. După această cumplită revelație, Elsie hotărăște să plece în India, unde vacile sunt considerate sfinte și nimeni nu se atinge de ele. I se alătură îndată porcul Jerry, de curând convertit la iudaism, care vrea să ajungă în Israel pentru că acolo nimeni nu pune gura pe carne de porc, și curcanul Tom, dornic să ajungă în Turcia, țară unde este venerat. Cei trei trec împreună printr-o grămadă de peripeții, care de care mai haioase și mai hazardate, ce pun însă sub semnul întrebării multe realități ale lumii contemporane.

RECENZIE:

Pe David Duchovny l-am „cunoscut” cu multă vreme în urmă, când pe ProTV a fost difuzat unul dintre cele mai absurde filme ale lui (Evolution parcă se numea), dar nu l-am apreciat la adevărata lui valoare decât anul trecut, când am devorat Californication în doar câteva săptămâni. Atunci când am aflat că Duchovny a „furat” o pagină din viața personajului pe care l-a interpretat timp de 7 sezoane, Hank Moody, și a scris o carte și, lucru care mi s-a părut cu adevărat surprinzător, aceasta a fost publicată și la noi la scurt timp după apariția sa în străinătate, nu m-am putut abține să nu o citesc.

Mulțumesc librăriei online Libris pentru exemplarul oferit spre recenzie!

Elsie este o vacă de lapte cât se poate de normală, care se bucură de viața ei liniștită de la fermă și nu prea-și face griji pentru ziua de mâine. Asta până când, la insistențele celei mai bune prietene ale sale, într-o noapte evadează din țarc pentru a le face o vizită taurilor aflați în apropiere. Doar că Elsie nu este impresionată de aceștia și, fără voia ei, ajunge lângă casa fermierilor și vede ceva care-i va schimba viața pentru totdeauna: la televizor erau difuzate imagini cu vaci care sunt sacrificate pentru carnea lor. Astfel, Elsie decide să plece spre India, unde vacile sunt considerate sfinte, alături de porcul Jerry (a.k.a. Shalom, recent convertit la iudaism) care vrea să ajungă în Israel și curcanul Tom, care țintește spre… Turcia.

Holy Cow mi-a lăsat impresia unei versiuni mult mai light a Fermei animalelor, celebra operă a lui George Orwell. De ce o versiune mai ușoară? Pentru că, deși cele două cărți atrag atența asupra unor lucruri relativ asemănătoare, o fac în maniere diametral opuse. Pe când Ferma animalelor devine tot mai dark pe măsură ce povestea înaintează, Duchovny a decis să abordeze subiectul altfel, astfel încât umorul, în diferitele sale forme, nu lipsește nicio clipă din Holy Cow. Mi-a plăcut tare mult cum a reușit să atragă atenția asupra unor subiecte delicate, cum ar fi religia ori diferențele culturale, făcând mișto de ele și prezentându-le în cel mai comic mod cu putință.

Personajele sunt cât se poate de diferite, o adevărată gașcă veselă. Elsie, văcuța revoluționară, e fermecătoare prin inteligența, sarcasmul, ironia și sensibilitatea de care dă dovadă, fără să piardă una dintre calitățile pe care întotdeauna le apreciez la protagoniști, deși ar putea fi considerați… prostuți din cauza asta: inocența. Fără să exagerez, reacția lui Elsie atunci când a aflat Adevărul mi s-a părut apropiată de cea a unui copilaș care tocmai a aflat că nu există Moș Crăciun 😀 Shalom, porcul care încearcă din răsputeri să nu devină bacon, e guralivul și încrezutul grupului, cel care mereu se bate cu pumnul în piept că e mare și tare, dar care își pierde tot curajul atunci când vine vorba de o confruntare. Iar Tom, curcanul care trăiește cu impresia că specia lui ar fi venerată în Turcia deoarece împart același nume în engleză (turkey), mi-a reamintit de personajele din comediile americane care par să nu aibă niciun viitor, dar sfârșesc prin a depăși așteptările tuturor, îndeplinindu-și visele de o viață.

Holy Cow e o carte ușoară, pe care o „dai gata” în cel mult două ore, care te va amuza și îți va da de gândit despre multe aspecte ale lumii moderne. Citind-o, am avut impresia că am în față o veritabilă operă de-a lui Hank Moody, fiindcă am regăsit același umor inteligent din replicile lui Hank și aici, lucru de care mi-a fost foooarte dor. Acum sunt cum nu se poate mai curios să descopăr ce mai născocește Duchovny și cu siguranță că-i voi citi și următoarea carte. Și următoarea, și următoarea 😀

Mulțumesc librăriei online Libris pentru șansa de a citi acest roman extrem de amuzant. Vă invit și pe voi să descoperiți multitudinea de cărți de beletristică – atât în română, cât și în engleză – care se află la doar un click distanță de bibliotecile voastre. Ca bonus, pe site găsiți zilnic fel de fel de oferte și reduceri, iar transportul este gratuit, indiferent de valoarea comenzii!

RATING:liked-it

 

Un gând despre „SFÂNTĂ… VACĂ! – recenzie HOLY COW, de David Duchovny

  1. Pingback: NOU ÎN BIBLIOTECA MEA #9 (IUNIE & IULIE 2016) | răzvan's bookshelf

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s