FINCH ȘI VIOLET, VIOLET ȘI FINCH – recenzie TOATE ACELE LOCURI MINUNATE, de Jennifer Niven

toate-acele-locuri-minunate

TITLU: Toate acele locuri minunate

AUTOR: Jennifer Niven

PUBLICAT DE: Editura Trei

DESCRIERE: Theodore Finch e fascinat de moarte şi se gândeşte neîncetat la tot felul de modalităţi în care şi-ar putea pune capăt zilelor. Violet Markey trăieşte pentru viitor, numărând zilele rămase până la absolvire. Când Finch ar putea evada atât din micul ei oraş din Indiana, cât şi din suferinţa copleşitoare provocată de recenta moarte a surorii sale. Când Finch şi Violet se întâlnesc pe marginea clopotniţei de la şcoală, nu este foarte limpede cine pe cine salvează. Iar când devin parteneri într-un proiect de descoperire a „minunilor naturale” din statul lor, amândoi fac descoperiri mult mai importante: Finch poate fi el însuşi numai alături de Violet. Iar Violet numai alături de Finch poate uita de numărătoarea zilelor şi poate începe să le trăiască. Însă, în timp ce lumea lui Violet creşte, a lui Finch începe să scadă.

RECENZIE:

După ce am făcut o pauză de la cărțile YA, citind mai mult thrillere dătătoare de fiori, romane care au ca subiect viețile obișnuite ale unor oameni neobișnuiți sau monștrii high fantasy, am simțit nevoia să mă întorc la genul literar pe care nu o să-l abandonez nici peste 40-50 de ani. Și am făcut-o în forță. Toate acele locuri minunate a reprezentat gura de aer proaspăt de care aveam nevoie, acea lectură ușoară și adorabilă la început, de care nu poți să nu te îndrăgostești, dar pe care ajungi să „regreți” că ai început-o, fiindcă sfârșești prin a căuta peste tot rămășițele propriului tă suflet, după ce a fost spulberat în milioane de bucăți de o carte aparent banală.

Violet și Finch se întâlnesc întâmplător, atunci când unul îl salvează pe celălalt. De fapt, se salvează reciproc, iar din acel moment cei doi încep o călătorie plină de urcușuri și coborâșuri, în care vor descoperi ce înseamnă dragostea și prietenia, bucuria și tristețea.

Cartea asta m-a mințit. M-a făcut să cred că e imposibil ca povestea aceea minunată să ia o turnură… serioasă și să plonjeze direct în băltoaca aceea plină de subiecte cu un impact emoțional puternic, asupra cărora e disperată nevoie să se atragă atenția, cum ar fi suicidul. Pentru mai bine de 200 de pagini, Toate acele locuri minunate mi s-a părut o carte perfectă: amuzantă, uneori serioasă, cu doi protagoniști foarte ușor de îndrăgit, fiecare cu propriii demoni pe care trebuie să-i exorcizeze într-un fel sau altul, care fac ce fac și ajung să se îndrăgostească unul de celălalt, deși la început nu se prea puteau înghiți (bine, Violet nu-l prea putea înghiți pe Finch, dar, de dragul conversației, să rămânem la formula genrică a comediilor romantice 😀 ). Cum ar zice americanul, it was a feel-good book! Dar nu vă culcați pe o ureche, pentru că lucrurile vor deveni cu adevărat dark în a doua jumătate a cărții, când ceva – la care, sincer, m-am așteptat – se va întâmpla, iar din acel moment totul la carte se va schimba: tonul va deveni mult mai sumbru, iar personajele ceva mai mature.

Comparativ cu alte romane ale genului, stilul lui Jennifer Niven mi s-a părut mult mai profund, mai apropiat de ceea ce te-ai aștepta să găsești într-o carte „pentru oameni mari”, fiind în același timp sensibil, emoționant, amuzant și, atunci când situația o cere, întunecat. Aș putea spunea chiar că, din punctul de vedere al scrierii, Toate acele locuri minunate deține un loc fruntaș într-un top 5 al celor mai bune cărți YA din toate timpurile. Iar espre subiect o să spun doar că m-a impresionat profund cât de respectuoasă a fost autoarea față de ceva atât de delicat. Mă bucur enorm că o carte pentru adolescenți trage un semnal de alarmă referitor la sinucidere și o face într-un mod natural, fără înflorituri sau ocolișuri.

Personajele mi s-au părut minunat de reale. Nu au fost eroii tipici, perfecți și lipsiți de griji, ci niște persoane cât se poate de reale, cu probleme pe care trebuie să le înfrunte și câteodată întinați de gânduri nu tocmai plăcute. Pe Finch nu ai cum să nu-l adori. Deși la început ar putea părea un ciudat în special datorită felului în care se comportă, iar toată faza cu personalitățile lui a fost puțin confuză, în adâncul sufletului Finch este un băiat deosebit, sensibil și amuzant, împărțit între o dorință întunecată pe care nu știe cât o mai poate ține în frâu și dragostea nemărginită pentru Violet, fata care i-a cucerit inima din momentul în care a văzut-o acolo sus, în turn. Despre Violet încă am sentimente amestecate, cu toate că, în mare, mi-a plăcut de ea. Doar că m-a enervat deseori, dar în același timp am putut înțelege de ce se comporta așa cum se comporta și nu am prea putut să o învinovățesc pentru că, de cele mai multe ori, era o mică nesimțită.

Pe Goodreads am dat peste o recenzie în care Toate acele locuri minunate era comparată cu Sub aceeași stea, probabil cea mai populară carte scrisă de John Green și una dintre lecturile obligatorii ale oricărui cititor de YA. Și da, am văzut și eu câteva asemănări, cum ar fi că ambele protagoniste numite după niște culori sau că Finch și Augustus au nume destul de pretențioase și încă ceva care ar fi un foarte mare SPOILER, dar asemănările se opresc aici. Toate acele locuri minunate mi s-a părut o carte mult mai bine scrisă decât romanul lui Green, dar aceasta din urmă a avut un impact emoțional mai mare pentru mine, poate și din cauză că a fost prima carte young adult/conemporary cu un subiect ceva mai serios pe care am citit-o.

Toate acele locuri minunate este, fără urmă de întoială, un must-read pentru orice fan al literaturii YA. Amuzantă și ușurică la început, cartea devine un montagne russes al emoțiilor spre sfârșit și explodează de-a dreptul în ultimele capitole. Pregătiți-vă șervețelele, o să aveți nevoie de ele!

Mulțumesc editurii Trei pentru acest roman minunat!

RATING:liked-it

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s