AVENTURI CU DUNK ȘI EGG

cavalerul-celor-sapte-regate

TITLU: Cavalerul celor șapte regate

AUTOR: George R.R. Martin

PUBLICAT DE: Editura Nemira

DESCRIERE: Înainte de Tyrion Lannister și Podrick Payne, au fost Dunk și Egg. Sir Duncan cel Înalt, un calaver novice, dar curajos își întrece rivalii cel puțin prin statură, dacă nu prin experiență. Alături de el se află varianta lui în miniatură, Egg, un băiat al cărui nume adevărat (ascuns de toți cei pe care-i întâlnesc) este (SPOILER). Deși eroi mai neverosimili nu se găsesc în tot Westerosul, cei doi au în fața lor aventuri extraordinare, în mijlocul intrigilor regale, al răufăcătorilor și al celor înnebuniți după putere. Acțiunea din cele trei nuvele care alcătuiesc Cavalerul celor Șapte Regate, adunate pentru prima oara într-un singur volum, are loc cu un secol înainte de evenimentele din Urzeala tronurilor, în epoca în care dinastia Targaryenilor controlează Tronul de Fier. Încă mai trăiesc oameni care au văzut dragonii zburând deasupra orașelor distruse. Iar Westerosul e plin de comploturi regale, rivalități, dar și de eroi.

RECENZIE:

Am început călătoria în lumea fantastică imaginată de George R.R. Martin acum doi ani când, hotărând că mi-a ajuns să aud atââât de multe lucruri bune și foarte bune despre Game of Thones, am dat play primului episod. A fost dragoste la prima vedere, doar că o bună bucată de vreme m-am „luptat” cu o întrebare: să citesc cărțile sau nu? Decizia a fost luată după sfârșitul penultimului episod al celui de-al treilea sezon (cine nu își amintește de faimoasa Nuntă Roșie?) și am citit seria într-un ritm record pentru mine: o carte pe săptămână. Da, sunt un mare fan GoT, așa că nu e de mirare că mi-am dorit enorm să pun mâinile pe colecția de povestiri Cavalerul celor șapte regate.

Mulțumesc librăriei online Libris pentru ocazia de a descoperi pățăniile lui Dunk și Egg imediat după publicarea lor!

În Cavalerul rătăcitor facem cunoștință cu Dunk, un cavaler aspirant care, mânat de dorința de a se afirma, decide să participe la un turnir pentru a dovedi tuturor că merită să poarte titlul de sir. Fiind încăpățânat ca un catâr și refuzând să lase valorile morale ale cavalerismului să moară, Dunk se trezește participând într-o luptă pe viață și pe moarte împotriva unor adversari mult mai experimentați. În tot acest timp îl întâlnește pe Egg, un băiat cam slobod de gură, pe care acceptă, abia după ce-i află adevăratul nume, să-l ia sub aripa lui protectoare și să-l numească scutierul său.

Sabia jurată îl găsește pe Dunk, cavalerul rătăcitor, în slujba unui nobil bătrân, Eustace Osgrey. Terenurile aflate sub stăpânirea nobilului respectiv au de suferit din cauza secetei crunte ce s-a abătut asupra întregului Westeros, iar râul care ar trebui să asigure irigarea culturilor a secat ca din senin. Dunk și Egg sunt nevoiți să călătorească la curtea domniței Rohanne Webber, cunoscută și ca Văduva Roșie, pentru a încerca să o convingă să renunțe la digul pe care aceasta l-a construit și care împiedică râul să curgă spre hotarul lordului Osgrey. Firește că lucrurile nu sunt chiar atât de simple pe cât și-a imaginat Dunk la început și, până la urmă, totul va fi rezolvat printr-o luptă de modă veche.

Cavalerul misterios, ultima dintre povestirile din Cavalerul celor șapte regate, încheie (cel puțin pentru moment) seria de pățănii prin care trec Dunk și Egg. Întorcându-se de la Septul de Piatră, eroii noștri ajung în compania unui alt cavaler rătăcitor, Ser Jon Scripcarul, și află despre o nuntă ce va avea loc între un lord mărunt și una dintre fetele lordului Frey. La nuntă, așa cum e obiceiul, va avea locu și un turnir, iar premiul cel mare, se zvonește, este un ou de dragon. Mirosind că ceva nu este în regulă, Dunk și Egg își asumă responsibilitatea de a descoperi un posibil complot de proporții monumentale.

George R.R. Martin a făcut-o din nou: Cavalerul celor șapte regate mi s-a părut o adiție excelentă la universul Cântec de gheață și foc, adăugând evenimente și personaje noi  la o lume deja completă. Cele trei nuvele au mai îndulcit puțin crunta așteptare până la apariția următorului volum al seriei. Sincer, mi-a fost dor să citesc ceva scris de Martin; cărțile sale au acel ceva care te face să vrei să citești tot mai mult. Nu știu pe cine să arunc vina: pe stilul complex, dar ușor de urmărit, sau pe personajele uimitor de bine construite și de… umane. Poate, dacă stau mai bine să mă gândesc, vinovat pentru succesul răsunător de care se bucură Martin este dat de amestecul echilibrat dintre cele două, condimentat cu un fir narativ aflat în continuă expansiune.

Dunk și Egg sunt adorabili împreună, un fel de strămoși ai lui Brienne și Podrick din seria principală. Personalitățile celor doi sunt atât de diferite și se completează atât de bine încât e o plăcere să-i vezi interacționând. Dunk este un bărbat retras, incredibil de încăpățânat, puțin cam încet la minte, dar cu un suflet generos și mereu dispus să-și asculte inima. Egg este fix opusul lui: sociabil, uneori cam prea guraliv și cu un temperament… incendiar. Împreună, fac o echipă pe cinste. Un sfat, totuși: dacă puteți, încercați să nu citiți descrierea de pe spatele cărți, deoarece conține un spoiler care v-ar putea strica o surpriză extrem de plăcută. Vorbesc despre adevăratul nume al lui Egg; țin minte cât de surprins am fost să-i aflu identitatea pe când am citit antologia Epic, la începutul anului, și e păcat să începeți lectura cunoscându-i numele.

Față de cele cinci romane ale seriei Cântec de gheață și foc, tonul din Cavalerul celor șapte regate este mai ușor, aș îndrăzni să spun chiar optimist. Firește, așa cum ne-a obișnuit Martin, nu lipsesc bătăliile care te țin cu sufletul la gură și intrigile suficient de complexe, dar se simte faptul că acestea din urmă nu au repercusiunile astronomice pe care le au, să zicem, urzelile lui Cersei sau luptele pentru putere dintre marile familii din Westeross. Pe când în seria principală, acțiunile fiecărui personaj se resfrângeau asupra întregului Regat, în cele trei nuvele nu este așa. Bătăliile la care ia parte Dunk sunt insignifiante pentru bunăstarea tărâmului și nu au alt rol decât acela de a-l căli pentru luptele ce vor urma. Ah, și ca să nu uit: când citiți nuvelele, fiți foarte, foarte atenți. Martin nu se sfiește să arunce niște referințe (nume de personaje sau evenimente) care fac legătura între cele trei povestiri și celelalte cărți ale sagăi.

Relaxantă și neașteptat de amuzantă, Cavalerul celor șapte regate a fost cartea de care aveam atâta nevoie în perioada de „doliu” după încheierea ultimului sezon al serialului. Nu cred că mai are rost să spun cât de mult mi-au plăcut poveștile cu Dunk și Egg și că acest volum este de neratat pentru orice fan GoT. Fiți cu ochii pe blog, v-am pregătit o surpriză 😉

Mulțumesc librăriei online Libris pentru șansa de a citti această carte minunată. Vă invit și pe voi să descoperiți multitudinea de cărți online – atât în română, cât și în engleză – care se află la doar un click distanță de bibliotecile voastre. Ca bonus, pe site găsiți zilnic fel de fel de oferte și reduceri, iar transportul este gratuit, indiferent de valoarea comenzii!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s