GILLIAN FLYNN ȘI FINALUL PERFECT

obiecte-ascutite

TITLU: Obiecte ascuțite

AUTOR: Gillian Flynn

PUBLICAT DE: Editura Trei

DESCRIERE: După o scurtă internare la un spital de psihiatrie, jurnalista de investigaţii Camille Preaker se confruntă cu o sarcină dificilă: trebuie să se întoarcă în orăşelul unde a copilărit pentru a investiga moartea a două fete. Camille n-a mai vorbit de mult cu mama ei nevrotică şi ipohondră şi cu sora vitregă, pe care aproape că nici n-o cunoaşte: o puberă atrăgătoare, cu o putere ciudată asupra localnicilor. Instalată în fosta ei cameră din vechea casă a familiei, Camille îşi dă seama că se identifică prea mult cu victimele. Bântuită de propriii demoni, trebuie să dezlege puzzle-ul psihologic al trecutului, dacă vrea să afle adevărul şi să supravieţuiască reîntoarcerii acasă.

RECENZIE:

Singura problemă pe care am avut-o cu Fata dispărută și Locuri întunecate, celelalte cărți scrise de Gillian Flynn, a fost că și-au pierdut puțin farmec spre sfârșit. Concluziile ambelor romane mi s-au părut nesatisfăcătoare, dar nu au reușit să știrbească (prea mult) din adorația mea pentru Flynn, pe care încă o consider una dintre cele mai bune autoare de thrillere din toate timpurile.

Când am aflat că Obiecte ascuțite, romanul ei de debut, urmează să apară la editura Trei, am fost în culmea entuziasmului. Ediția inițială, cea de la Tritonic, nu se mai găsește pe nicăieri, iar să o citesc în format electronic nici nu se punea problema; voiam să am toate cărțile ei în bibliotecă. Odată cu acel val de entuziasm, însă, am fost „lovit” și de o curiozitate: va reuși Flynn să scrie o carte cu un final perfect? Răspunsul este… Eh, trebuie să citiți recenzia ca să aflați 😉

Camille Preaker, jurnalistă la un ziar nu tocmai cunoscut din Chicago, este obligată să se întoarcă în orașul natal pentru a investiga dispariția suspectă a unei fetițe, eveniment ce are loc la puțin timp după ce o altă fată a fost găsită moartă. După ce a stat departe de Wind Gap ani la rândul, Camille se vede nevoită să-și înfrunte demonii și să încerce să îngroape amintirile dureroase care amenință să o tragă tot mai mult înspre nebunie.

Nu exagerez când spun că am citit această carte ca în transă. Parcă am fost hipnotizat pe tot parcursul lecturii și am sorbit fiecare pagină, paragraf, propoziție, cuvânt și literă cu o foame cum rar am mai simțit. Am fost fascinat de personaje și de secretele lor bolnave, am încercat să rezolv misterul înaintea lui Camille și, cu toate că am bănuit cam de la jumătate cine era vinovatul, dezvăluirile de la final m-au făcut să exclam „fuck! fuck! FUCK!”. Cred că dejam m-am dat de gol și nu mai e niciun secret că am adorat Obiecte ascuțite și că, în momentul de față, se află în competiție cu Fata dispărută pentru titlul de „cartea mea preferată scrisă de Gillian Flynn”. Da, e atât de bună!

Personajele… Geniale. Fascinant de bolnave, fiecare ascunzând o droaie de secrete care mai de care mai întunecate, sunt un deliciu de urmărit cum evoluează (sau involuează). Atenția pe care autoarea o acordă conturării fiecărui detaliu al personalității acestora este de lăudat. Prin mici detalii atent strecurate în text, Flynn reușește să se joace cu mintea ta și să transforme personaje pe care nu le-ai fi bănuit în veci în prim suspecți. Mi se pare uimitor cum unii autori reușesc să facă asta.

Camille Preaker, protagonista și naratoarea romanului, m-a captivat încetul cu încetul. Încă de la fraza care deschide Obiecte ascuțite am simțit că am de-a face cu un personaj diferit. Rece și distantă, destul de antipatică, mereu cu ochii în patru și văzând doar partea goală a paharului, Camille pare, la prima vedere, o alegere destul de îndrăzneață pentru rolul de protagonist al unui roman. Totuși, în ciuda acestor „neajunsuri”, mi s-a părut că Flynn a luat decizia perfectă, reușind să dea naștere unui personaj complex și complet. Niciun moment nu am bănuit ce mistere întunecate ascunde mintea sa. Moartea surorii ei mai mici, Marian, a rănit-o profund, iar Camille și înecat durerea în automutilare. Zi de zi își scrijelea pe trup diverse cuvinte, însemne care acum, după întoarcerea ei în Wind Gap, încep să o bântuie și să dezvăluie laturi ascunse ale personalității sale.

Apoi ar mai fi Amma, sora vitregă a lui Camille, și unul dintre cei mai creepy și messed up copii peste care am dat în toate cărțile citite. Niciodată nu am știu la ce să mă aștept de la Amma, stările ei fluctuând în permanență între nebunie curată și calm deplin, ea fiind unul dintre motivele pentru care am citit romanul cu sufletul la gură.

Dezvăluirile de la final m-au zguduit din temelii, chiar dacă am bănuit, într-un fel, cine se ascundea în spatele crimelor din Wind Gap. Și, ca să răspund întrebării de la începutul recenziei, DA, Gillian Flynn a nimerit-o de data aceasta, iar finalul cărții mi s-a părut P-E-R-F-E-C-T.

Un thriller de excepție, ale cărui personaje memorabile îți vor bântui visele multă vreme după ce vei fi închis cartea, Obiecte ascuțite este lectură obligatorie pentru toți pasionații de thrillere. Din câte am înțeles, un serial bazat pe romanul de debut al lui Gillian Flynn urmează să apară, dar nu se știu prea multe detalii despre el. În orce caz, o să fie un adevărat festin.

Mulțumesc editurii Trei pentru acest roman incredibil!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s