ȘAPTE ZILE NEBUNE

aici-ne-despartim

TITLU: Aici ne despărțim

AUTOR: Jonathan Tropper

PUBLICAT DE: Editura Litera

DESCRIERE: În intervalul a doar câteva săptămâni, Judd Foxman află că soția lui are o aventură de peste un an cu șeful lui, realizatorul unei emisiuni radio, macho și misogin – dar numai pentru că a dat peste ei în timp ce făceau sex în dormitorul conjugal –, iar tatăl lui, demult bolnav de cancer în fază terminală, a trecut în neființă. Iar acum Judd descoperă că trebuie să țină shiva și să jelească conform tradiției evreiești șapte zile neîntrerupte alături de ceilalți membri ai familiei sale, total disfuncționale. Este o vreme a reamintirii și a reluării unor vechi și nu mereu calme relații între membrii familiei. De fratele mai mare, Paul, îl leagă amintirea unui conflict tragic și resentimente îndelung suprimate, cumnata lui, o fostă iubire de liceu, revarsă isteriile legate de propria ei infertilitate, fratele mai mic traversează tumultuos o criză de maturitate, soțul sardonicei lui surorii mai mari își plimbă bădăran lipsa de compasiune și preocupare; mama lor, mereu nepotrivit îmbrăcată pentru vârsta ei. În tot acest amestec de sentimente și trăiri, Judd abia dacă are răgazul să se concentreze asupra propriilor dezastre – mariajul pe cale de disoluție și lipsa evidentă a unui viitor distinct și promițător. O face totuși, mai ales după ce viitoarea lui fostă nevastă își face apariția și anunță că este însărcinată, iar copilul nu poate fi decât al lui. Zilele de shiva trec una după alta, familia Foxman dezvăluie ani de sentimente reprimate – amărăciune, confuzie, furie și, în final, iubire unii față de ceilalți. Amestec de tristețe și umor debordant, uneori licențios, de ireverență provocată de religiozitatea impusă cu forța unor personaje fundamental atee.

RECENZIE:

Pe la începutul lui februarie, am făcut „greșeala” de a urmări filmul This is where I leave you, fără să am habar că există și un roman cu același nume. Cum am adorat comedia cu Jason Bateman și Tina Fey, nu am stat pe gânduri și în următoarea mea comandă de pe elefant.ro s-a strecurat și cartea lui Jonathan Tropper. Deși titlul și coperta ar putea lăsa impresia unui roman greoi și plictisitor, Aici ne despărțim este o comedie spumoasă și, în același timp, o dramă despre familie și felul în care ne modelează relațiile cu alte persoane.

Judd Foxman pare că trece prin cea mai nasoală perioadă a vieții sale: află (într-un mod nu tocmai plăcut) că soția îl înșală de ceva vreme cu șeful lui, iar tatăl său pierde lupta cu cancerul și ultima lui dorință este ca întreaga familie să țină shiva – șapte zile în care să fie jelit de către rudele apropiate. Săptămâna ce urmează se dovedește plină de evenimente neașteptate, asta pentru că familia lui Judd este chiar definiția din dicționar pentru „înstrăinat”.

Cum am văzut filmul înainte să citesc cartea, știam, în mare, cam la ce să mă aștept. Dar, cu toate că aveam o imagine destul de clară a persoanjelor și evenimentelor ce urmau să se desfășoare în roman, multe dintre ele s-au dovedit a fi niște surprize extrem de plăcute. Așa cum e normal, filmul nu se poate ridica niciodată la nivelul cărții, iar în cazul de față din peliculă au fost omise unele scene dramatice în favoarea umorului, lucru pe care îl înțeleg într-o oarecare măsură (de obicei, comediile vând mai multe bilete decât dramele).

Principalul atu al cărții este stilul în care a fost scrisă. Fără înflorituri, cu descrieri vii și dialoguri de-a dreptul nebune. Jonathan Tropper scrie cu o lejeritate aparte despre situații neobișnuite și reușește să le învăluie într-un strat de normalitate, astfel încât să nu te apuci să spui că un eveniment descris în carte nu este deloc veridic. Ce m-a surprins în mod deosebit a fost abilitatea autorului de a introduce câte o scenă emoționantă fără să „pregătească terenul” înainte. De câteva ori citeam și mă amuzam de replicile delicioase pe care și le aruncă personajele principale, numai ca să mă trezesc în mijlocul unei relatări sau amintiri cu un puternic impact emoțional.

Dar ce ar fi un roman bun fără niște personaje pe măsură? Familia Foxman este atât de disfuncțională și de înstrăinată, încât să-i privești interacționând înseamnă să te pregătești cu o pungă mare de popcorn și un pachet de șervețele (pentru inevitabilele lacrimi de râs). La crearea atmosferei comice ajută și faptul că fiecare dintre membrii familiei lui Judd sunt diferiți, cu preocupări diferite și aflați într-un stadiu diferit al vieții (personale și profesionale), iar în momentele când ideile și concepțiile lor despre viață se ciocnesc cap în cap ies scântei. Dacă ar fi să aleg un preferat dintre Judd, Wendy, Paul, Phillip și restul personajelor, nu ar exista un „învingător”, pentru că toată lumea, fără nicio excepție, mi-a intrat la suflet.

Am adorat fiecare pagină din Aici ne despărțim; nu i-am găsit niciun punct slab, oricât de mult am încercat; am citit-o cu zâmbetul pe buze, iar la sfârșit am rămas cu senzația că sunt nevoit să-mi iau rămas bun de la niște prieteni dragi, fiind una dintre acele cărți de care te atașezi instant și nu mai vrei să-i dai drumul. O carte pe care, imediat după ce o termini, îți vei dori să o recitești.

Anunțuri

2 gânduri despre „ȘAPTE ZILE NEBUNE

  1. Wow, am cartea asta de când a apărut la noi, dar până acum n-am fost deloc curioasă s-o citesc. Trebuie, neapărat! Recenzia ta m-a convins. 😉 Iar apoi am să văd și filmul, că deh, e cu Timothy Olyphant. 😀

    • E musai să o citești cât mai repede! Nu am cuvinte să descriu cât de mult mi-a plăcut; clar e printre cele mai bune cărți citite de mine anul acesta. Iar filmul e aproape perfect, una dintre ecranizările mai… inspirate, ca să zic așa 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s