TRECUTUL ȘI PREZENTUL SE ÎMPLETESC ÎN CELE MAI NEBĂNUITE MODURI

gustul-samburilor-de-mar

TITLU: Gustul sâmburilor de măr

AUTOR: Katharina Hagena

PUBLICAT DE: Editura Trei

DESCRIERE: O casă bântuită de amintiri şi secrete de mult îngropate. La moartea Bertei, cele trei fiice ale sale – Inga, Harriet şi Christa –, precum şi nepoata ei, Iris, se reîntâlnesc în casa părintească de la Bootshaven, undeva în nordul Germaniei, pentru a citi testamentul. Spre marea ei surpriză, Iris moşteneşte conacul cel vechi. Bibliotecară la Freiburg, Iris nu intenţionează să păstreze această locuinţă îndepărtată de viaţa ei de zi cu zi. Numai că, pe măsură ce redescoperă fiecare cameră şi fiecare colţ al grădinii minunate ce înconjoară casa, amintirile ei se trezesc, urzind povestea zguduitoare a trei generaţii de femei care s-au perindat pe acolo. Secrete şoptite la umbra copacilor, vechi rivalităţi, moşteniri, adultere, idile de-o vară, subiecte pe care toată lumea le trece sub tăcere sau de care nimeni nu vrea să-şi amintească: Gustul sâmburilor de măr este o saga specială impregnată de vrajă şi mister.

RECENZIE:

Cu toate că o vorbă foarte înțeleaptă spune că nu trebuie să judecăm o carte după copertă, uneori e de-a dreptul imposibil să reziști impulsului de a alege cel mai arătos roman, antologie de povestiri scurte sau chiar volum de poezii și de a pleca numaidecât acasă cu el. Coperta cărții Gustul sâmburilor de măr mi s-a părut pur și simplu superbă în simplitatea ei și bineînțeles că am fost imediat fermecat de ea.

Povestea lui Iris este o călătorie continuă și zbuciumată între prezent și trecut, cele două planuri intersectându-se constant într-un mod de-a dreptul haotic. După ce bunica ei moare și îi lasă moștenire casa plină de istorie dintr-un colț pitoresc al Germaniei, Iris se vede nevoită să aleagă dintre cele două variante: să vândă casa și să-și continue viața banală de bibliotecară sau să păstreze imobilul, cu tot cu fantomele trecutului său deloc luminos.

Primul capitol al cărții mi s-a părut deosebit de promițător și m-a făcut să-mi doresc să citesc mai mult, să aflut tot ce era de aflat despre persoanjele în jurul cărora se învârte acțiunea. Ceva la stilul autoarei mi s-a părut deosebit: prin cuvinte simple, reușea să-mi inducă atât o stare de bine, cât și una de tristețe. Nu știu cum altfel să explic, dar cert este că m-am pus în pielea lui Iris și am trăit pe viu și cu intensitate acel prim capitol.

După aceea, lucrurile au început să devină tot mai neinteresante. Practic, restul romanului s-a transformat într-o amestecătură de personaje, acțiuni din trecut și prezent care, la o primă vedere, nu aveau niciun sens și păreau aruncate acolo doar de dragul de a le avea în carte. Pentru o foarte bună bucată de vreme mi-a fost imposibil să disting între mătușile lui Iris, mama și bunica ei. Dar, la sfârșit, când totul se leagă și începe să aibă sens, am realizat că, de fapt, tot haosul din primele 160 de pagini nu este nimic altceva decât dezordinea din mintea lui Iris. Dacă atunci când citeam mi s-a părut enervant felul în care trecutul „intervenea” în prezent, după ce am închis cartea am considerat această inconveniență cel mai natural lucru din lume. Mi s-a părut normal ca gândurile lui Iris legate de familia ei împrăștiată să nu aibă niciun sens, să fie haotice și dereglate, din moment ce tocmai a trecut printr-un eveniment care ar zdruncina pe oricine. Moartea cuiva drag și apoi obligația de a locui în casa persoanei respective, printre relicvele pline de amintiri dureroase și tulburi, cu siguranță ar face pe oricine să nu mai gândească limpede.

Gustul sâmburilor de măr a fost o carte cel puțin interesantă: de foarte multe ori am vrut să o abandonez din cauză că mă plictisea de moarte, dar la final am bifat-o pe lista de lecturi din anul acesta cu zâmbetul pe buze. Asemeni unui măr, romanul Katharinei Hagena are nevoie de timp ca să se dezvolte și să-și arate frumusețea și parfumul unic. Mulțumesc Editurii Trei pentru această carte!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s