REGATUL RUINELOR

regatul-luminilor

TITLU: Regatul luminilor (Grisha #3)

AUTOR: Leigh Bardugo

PUBLICAT DE: Editura Trei

DESCRIERE: Capitala a căzut. Întunecatul conduce Ravka din tronul său de umbre. Acum, soarta ţării depinde de fragila Invocatoare a Soarelui, de o iscoadă căzută în dizgraţie şi de rămăşiţele unei armate magice, cândva măreaţă. Pornită în căutarea ultimului amplificator al lui Morozova, Alina încheie noi alianţe şi lasă deoparte vechile rivalităţi. Pe măsură ce află secretele Întunecatului, descoperă un trecut ce va schimba pentru totdeauna felul în care vede legătura lor, precum şi puterea cu care e înzestrată. Numai pasărea de foc mai poate împiedica distrugerea Ravkăi, însă prinderea ei ar putea să o coste pe Alina viitorul pentru care luptă.

RECENZIE:

Ultimele 3 săptămâni au fost un adevărat chin pentru mine. În bibliotecă mă aștepta Regatul luminilor, una dintre cărțile pe care ardeam de nerăbdare să le citesc, dar nu m-am încumetat să o fac pentru că sesiune și pentru că proiecte peste proiecte ;)) Dar iată că a venit și vremea să mă reîntorc în Ravka (vestea bună e că nu pentru ultima oară, deoarece în curând va fi publicat un nou volum din universul Grisha, Six of crows) și nu pot decât să spun că așteptarea a meritat! Un mic avertisment: recenzia conține unele spoilere din volumele anterioare, așa că nu treceți mai departe dacă nu ați bifat Regatul umbrelor și Regatul furtunilor pe lista de cărți citite.

Finalul Regatului furtunilor nu mi-a plăcut chiar atât de mult și l-am considerat unul dintre punctele slabe ale romanului, dar tot m-a făcut curios să văd ce se va întâmpla în continuare, mai ales după ce Alina a rămas fără puteri, iar Ravka se afla la cheremul Întunecatului. Regatul luminilor reia povestea Invocatoarei Soarelui din punctul în care a fost lăsată și o continuă într-o manieră absolut superbă, cu tot cu întorsături de situație neașteptate, momente emoționante și secvențe intense de luptă, când viața fiecărui personaj atârnă de un fir de ață.

După ce am terminat cartea și am stat puțin să mă gândesc la ea, am realizat că fiecare volum al trilogiei se aseamănă cu câte o clasă de Grisha: Regatul umbrelor este un fabrikator, fiindcă țese cu migală intrigile pentru următoarele cărți și conturează atât de frumos lumea și personajele seriei; Regatul furtunilor ar putea fi un etherealki, mai exact un Iscă-Valuri, atât datorită importanței pe care Marea Adevărată o are în cadrul poveștii Alinei, ci și pentru că încep să apară primele semne ale unei vijelii de sentimente și trăiri pe care trilogia stârnește în sufletele cititorilor; pentru Regatul luminilor am găsit descrierea perfectă în ordinul corporalki – cartea e un adevărat Sfâșie-Inimi, crud și nemilos, care jonglează cu acele sentimente și trăiri despre care vorbeam mai devreme, fără să-i pese de consecințe, și îți frânge sufletul în milioane de cioburi pe care nu mai știi cum să le lipești la loc.

În afară de acțiunea absolut uimitoare, Regatul luminilor strălucește cel mai puternic prin prisma personajelor. Întunecatul rămâne la fel de șarmant și periculos ca și până acum, doar că de această dată avem ocazia să aflăm mai multe despre el și cum a ajuns să fie acel monstru nemilos care ar face orice pentru puterea absolută și, detaliul care face diferența între răufăcătorii de rând și cei memorabili, chiar ajungem să-l înțelegem și să simpatizăm (și mai mult) cu el. Grupul de Grisha din preajma Alinei este unul colorat, format din personalități atât de diferite între ele încât nu de puține ori au fost direct răspunzători pentru unele dintre cele mai amuzante secvențe din carte. Mal… Nu știu, niciodată nu mi-a plăcut prea mult de el și nu i-am dat vreo importanță prea mare, așa că nici de această dată nu l-am văzut ca pe un personaj imcredibil de complex sau de schimbat față de cum era în volumele anterioare. Mal pur și simplu… există.

De departe, cea mai impresionantă schimbare a fost cea a Alinei. Am citit o recenzie pe Goodreads în care o persoană se plângea că personajul ei s-a întors la a fi același de dinainte de evenimentele din Regatul umbrelor. Say whaaat? Eu nu am mai recunoscut-o uneori; de foarte multe ori am uitat că eroina avea doar 17 ani, asta pentru că deciziile pe care le lua și felul în care gândea îmi păreau mult prea mature. Partea bună e că a rămas la fel de sarcastică și acidă precum ne-a obișnuit. Ciclul soldat –> invocatoare –> sfântă pe autoarea îl folosește pentru a descrie trilogia se potrivește mănușă poveștii Alinei și descrie perfect traseul pe care aceasta l-a parcurs de la orfelinatul din Keramzin și până la a fi adulată de întreaga suflare a Ravkăi.

Lumea în care se desfășoară acțiunea este, încă o dată, fabuloasă. Detaliile arhitecturale, legendele și poveștile locale, descrierile minuțioase ale peisajelor și creaturile fantastice, înfiorătoare și mortale, toate aduc un farmec aparte trilogiei și o distanțează de alte cărți fantasy de pe piață. Grisha este, într-adevăr, o serie unică de cărți și una dintre preferatele mele din toate timpurile. Presimt că o voi reciti cap-coadă cât de curând!

Dacă sunteți fani ai cărților fantasy sau young adult, trilogia lui Leigh Bardugo este un must read! În cazul în care mai aveți de citit doar acest volum, vă sfătuiesc să vă pregătiți sufletește pentru distrugerea în masă ce va urma, iar dacă nu ați citit nici măcar o carte din serie… CE MAI AȘTEPTAȚI?

Pentru mine, Regatul luminilor a fost finalul perfect al unei serii perfecte. A avut de toate: acțiune cât cuprinde, răsturnări de situație la tot pasul, tensiune alarmantă și o bătălie epică la sfârșit. Mulțumesc Editurii Trei pentru acest roman încântător și pentru faptul că ne-a pus la dispoziție o trilogie fantastică (în toate sensurile posibile)!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s