CARTEA DE LA CARE A PORNIT TOTUL… PENTRU MINE

harry-potter-si-prizonierul-din-azkaban

TITLU: Harry Potter și prizonierul din Azkaban

AUTOR: J.K. Rowling

PUBLICAT DE: Editura Egmont

DESCRIERE: Cu ajutorul Hărții Ștrengarilor, Harry, Hermione și Ron vor ieși de mai multe ori din castel (în secret bineînțeles!) și vor afla taina conacului bântuit. Peripeții și aventuri fantastice, din care nu vor lipsi meciurile de vâjhaț și întâlnirea cu înfricoșătorii Dementori.

RECENZIE:

Oricât de ciudat ar suna, aceasta e prima carte din serie pe care am citit-o. Țin minte cum, în 2004, am văzut un scurt trailer al filmului pe un post de televiziune nemțesc și am fost uimit de fiecare secundă din acesta. Atunci am știut că, dacă aveam să încep să citesc ceva (când eram mic consideram cărțile plictisitoare, o adevărată pierdere de vreme) trebuia neapărat să pun mâinile pe volumul 3 din Harry Potter. L-am primit în dar de Crăciun și m-am apucat să citesc numaidecât. Nu a contat că habar nu aveam prin ce pățănii au trecut Harry și prietenii lui în volumele anterioare, m-am bucurat de aventurile lor din anul 3 și nu am avut nicio problemă în a înțelege ce se petrece, cum a pățit o cunoștință de a mea pe atunci, fiindcă s-a apucat direct de volumele 4 și 5.

Povestea din acest volum mi s-a părut puțin mai „domoală” în sensul că, deși pericolul este prezent, nu am fost la fel de îngrijorat pentru soarta lui Harry și a celorlalți așa cum s-a întâmplat, să zicem, cu Camera secretelor. Am apreciat faptul că autoarea ne-a dat un răgaz și s-a concentrat mai mult pe introducerea unor personaje cheie pentru serie decât pe veșnica luptă dintre bine și rău.

Al treilea an la Hogwarts îl aduce pe Harry față în față cu noi provocări, noi materii și profesori. Fantasticul este prezent, ca de obicei, la fiecare colț și este parcă mai bogat și mai original ca înainte. O ușoară notă de schimbare parcă plutește în aer și, la sfârșitul cărții, tonul seriei se schimbă. Totul devine parcă mai întunecat și mai serios, fiecare acțiune a personajelor va naște repercursiuni mai mult sau mai puțin grave în viitor, iar adevăratele motivații ale unor personaje se afundă și mai mult în teritoriul neclarității.

Când am citit-o pentru prima oară, acum aproape 10 ani, am fost fascinat de lumea creată de Rowling (nu că s-ar fi schimbat ceva pe parcurs) și, cu toate că ochii îmi oboseau după mai mult de 15 pagini, n-am putut să las cartea jos pentru prea mult timp. De fiecare dată mă întorceam la ea cu nerăbdare, dornic să aflu cât mai repede ce se va întâmpla în continuare.

Am apreciat elementele fantastice ingenioase, cum ar fi Bongul, creatura care se transformă instant în cea mai mare temere a celui din fața sa. Dementorii mă înspăimântau de fiecare dată când își făceau apariția, cu acele pelerine întunecate și mâini putrede. Iar hipogrifii au fost o adevărată încântare, ca de altfel toate orele de Grijă pentru creaturile magice.

Așa cum am spus și mai devreme, Prizonierul mi s-a părut puțin mai lent când vine vorba de acțiune, iar finalul (deși destul de intens) nu s-a ridicat la înălțimea celor din volumele precedente. A avut puțină tensiune, doar că știam că totul avea să fie bine pentru că… Pentru că știam! (nu o să dau spoilere acum)

Nu o să vorbesc despre noile personaje introduse în acest volum pentru a nu le strica surprizele celor care încă nu au citit cartea, dar îmi permit să spun că o să se întâmple atât de multe lucruri și vor fi atâtea răsturnări de situație încât, spre sfârșit, toate ipotezele inițiale ale cititorului vor fi spulberate.

Harry Potter și prizonierul din Azkaban va rămâne mereu vie în amintirea mea pentru că e cartea care mi-a deschis apetitul pentru citit. Dacă nu ar fi fost romanul acesta, nu m-aș fi atins în veci de cărți. Cu toate suișurile și coborâșurile sale, cel de-al treilea roman al seriei este o lectură plăcută, lejeră și mereu surprinzătoare.

RATING: 9/10

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s